Sodišče v Kijevu je Timošenkovo oktobra spoznalo za krivo zlorabe oblasti pri sklepanju pogodbe z Rusijo o uvozu zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj, ter jo obsodilo na sedem let zapora. Prizivno sodišče je minuli teden zavrnilo njeno pritožbo.

Timošenkova zavrača odgovornost in proces proti sebi označuje kot politično motiviran. Po besedah njenih odvetnikov jo pestijo resne zdravstvene težave, kar pa so v zaporu v Kijevu, kjer je kazen prestajala doslej, odločno zavračali in niso dovolili, da bi jo obiskali zdravnik ali svojci.

Kot so sporočili iz ukrajinske uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, so Timošenkovo v nov zapor prepeljali z "udobnim minibusom". Njen odvetnik Sergij Vlasenko pa je dejal, da so njegovo varovanko odpeljali z zaporniškim kombijem, med potjo pa so jo za roke držali pazniki.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je zanikala poročanje časnika Ukrajinska Pravda, da so Timošenkovo peljali v invalidskem vozičku. Ob tem so zatrdili, da je imel minibus, s katerim so jo peljali, vse udobje, vključno s straniščem in umivalnikom. Njene stvari so prepeljali v ločenem vozilu v 12 kovčkih, so dodali.

Kakanovka, največji ženski zapor v Ukrajini, je uradno institucija, kjer zapornice prestajajo kazen, medtem ko so v zaporu Lukjanovski, kjer je bila Timošenkova doslej, zaprte ženske, proti katerim sojenje še poteka, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.