Vojaški manevri v Perzijskem zalivu predstavljajo glavno in zaključno fazo priprav Irana na soočenje s sovražnikom v primeru spopada, je za iransko tiskovno agencijo Fars povedal namestnik poveljnika iranske mornarice, admiral Mahmud Musavi.

Vaje iranske mornarice v zalivu je sicer nedavno zasenčil nov spor med Iranom in ZDA. Iranski podpredsednik Mohamad Reza Rahimi je namreč v torek zagrozil z blokado prevoza nafte skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu, če bi mednarodna skupnost zaradi domnevnega jedrskega programa proti njemu uvedla nove sankcije.

Gre za strateško izjemno pomembno ožino, saj skoznjo na tankerjih potuje 40 odstotkov svetovne nafte. Na območju Perzijskega zaliva so tudi pomembne izvoznice nafte in plina Bahrajn, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Zapora z lahkoto, kot požirek vode

Čeprav trenutno ni razloga, da bi Hormuško ožino zaprli, bi lahko to Iran naredil "z lahkoto, kot požirek vode", je v torek grožnjo iranskega podpredsednika v svojem odzivu podkrepil poveljnik iranske mornarice admiral Habibolah Sajari.

ZDA so se na grožnje Irana odzvale z besedami, da ne bodo trpele nikakršnih iranskih poskusov oviranja prostega pretoka blaga skozi ožino.

Namestnik poveljnika iranske revolucionarne garde Hosein Salami jim je v odgovor izjavil, da ZDA niso v položaju narekovati Iranu, kako ravnati. ZDA je poleg tega označil kot "ledeno goro, ki jo bo v veliki meri stopila iranska revolucija" in "vrabca v dinozavrovem telesu", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in obrambno ter zunanje ministrstvo se na dogodke zadnjih dni doslej niso odzvali.