"Tožilstvo je uvedlo preiskavo glede uporabe nasilja s strani varnostnih sil," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal tiskovni predstavnik tožilstva Nurdaulet Svindikov. Kot je pojasnil, v okviru preiskave ugotavljajo okoliščine smrti vsakega od protestnikov posebej, vključno s podatki o napakah varnostnih sil in uporabi orožja.

Nasilje je 16. decembra izbruhnilo potem, ko se je več tisoč stavkajočih zbralo v centru Žanaozena, kjer naj bi protestirali ob slovesnosti ob dnevu neodvisnosti. V neredih so med drugim zažgali novoletno jelko v središču mesta ter avtobus. Protestirali so odpuščeni delavci družbe Kazmunaigaz.

Po navedbah oblasti so z nasiljem začeli protestniki, policija pa je le posredovala, da zagotovi red in mir. Delavci pa zatrjujejo, da je bila policija tista, ki je prva začela streljati na množico.

Nasilje je po poročanju AFP omajalo sloves Kazahstana kot oaze stabilnosti v Srednji Aziji, botrovalo pa je tudi nekaterim političnim zamenjavam. Predsednik Nursultan Nazarbajev je tako prejšnji teden s položaja vodje holdinga Samruk-Kasina, ki ima velik delež v podjetjih, iz katerih so bili stavkajoči delavci, odstavil svojega zeta Timurja Kulibajeva. S položaja naj bi odstopila tudi guverner regije Mangistau, kjer so izbruhnili spopadi, ter direktor podjetja Kazmunaigaz.

Nazarbajev, ki mu kritiki očitajo počasen odziv na izgrede, odgovornost za nasilje pripisuje predvsem vodstvom podjetij, ki niso uspela ustrezno rešiti nesoglasij s svojimi delavci.