Iranske oblasti so Amirja Mirzeia Hekmatija obtožile, da je v Iran prišel izključno z namenom vohunjenja in dokazovanja, da je Iran vpleten v teroristične aktivnosti, poroča tiskovna agencija Fars.

Njegova mati Behnaz meni, da so vse obtožbe lažne. "Zelo nas skrbi za njegovo usodo in dobrobit,“ je izjavila v izjavi za javnost. Prepričana je, da so njenega sina prisilili k priznanju, da je vohun. Takšno je tudi uradno stališče ZDA. O njegovem priznanju zločina smo na našem portalu poročali že pred dnevi.

Izpoved ameriškega vohuna na iranski televiziji

Sodeč po navedbah agencije Fars je Hekmati v torek v sodni dvorani priznal, da dela za CIO in da je bil plačan za to, da je s CIO in iranskim ministrstvom delil informacije. Agencija tudi poroča, da je Hekmati Irancem vse informacije podal v dveh delih – prvi del informacij je z njimi delil zastonj, za drugega pa naj bi zahteval skoraj 400.000 evrov. Sodniku naj bi tudi zaupal, da se počuti izdanega in da se ne namerava vrniti v ZDA. Z denarjem, ki bi ga dobil od Irana, pa bi za vedno ostal tam. Njegova mati je navedbe agencije označila za "popolnoma lažne“ in dodala, da ima njen sin v ZDA veliko premoženja, ki se mu ne bi tako zlahka odpovedal.

Obramba Hekmatija temelji na neprištevnosti. Njegov odvetnik je dejal, da ga je obsedel "Satan“, s tem je imel v mislih ZDA, in da zločina ni storil po svoji volji. Če bo spoznan za krivega, mu grozi celo smrtna kazen.