"Razmere v ZDA so daleč od idealov, ki jih razglaša Washington," v danes objavljenem poročilu poudarja Moskva, ki je v letnih poročilih ameriškega State Departmenta o človekovih pravicah v svetu redno deležna kritik zaradi nekaznovanja nasilnih napadov na novinarje in borce za človekove pravice ter kršitev na Kavkazu.

Rusko zunanje ministrstvo je v poročilu na 90 straneh kritično tudi do članic Evropske unije, Kanade in Gruzije, najbolj pa do ZDA, ki jim je posvetilo kar 20 strani.

Ameriške oblasti obtožuje vtikanja v zasebna življenja svojih državljanov ter kršenja pravic ameriških muslimanov v okviru boja proti terorizmu. Opozarja tudi na napake ameriških sodišč pri izrekanju smrtnih kazni. Pri tem izpostavlja, da naj bi za 130 ljudi, ki so bili v zadnjih 30 letih obsojeni na smrtno kazen, ugotovili, da so nedolžni, za nekatere šele po izvršeni kazni.

Poročilo sicer ne govori o razmerah na območju Azije, Afrike ali Bližnjega vzhoda, z izjemo kritike operacije Nata v Libiji, ki ji je Moskva posvetila pet strani, še poroča AP.