Še preden je finančna kriza zajela Grčijo, je Dimitris Gasparinatos le stežka poskrbel za svojo enajst-člansko družino. Soproga je brezposelna, sam pa mesečno zasluži 960 evrov, kar je bistveno premalo. Socialna služba jima sicer nameni vsak drugi mesec 460 evrov dodatka.

Globoko zadolžena družina s šestimi sinovi in štirimi hčerami dolguje denar lokalnemu mesarju, peku in podobnih prodajalcem osnovnih dobrin. Pred prazniki se je tako 42-letni Gasparinatos odločil, da bo tri sinove in eno hči oddal v oskrbo.

"Kriza nas je ubila. Sram me je priznati , vendar prišli smo do stopnje, ko nismo imeli niti dveh evrov, da bi si kupili kruh," je povedal za Guardian. "Nisem želel razdreti družine, vendar si želim, da bi vsaj štirje moji otroci bolje zaživeli pod okriljem ustrezne institucije – vsaj za 2 do tri leta.“

Ekipa Guardiana se je na lastne oči prepričala o stanju družine Gasparinatos – živijo v miniaturnem stanovanju in zdi se, kot da spadajo v nerazviti tretji svet.

Podobne odločitve Grkov naj bi se v zadnjih časih zaskrbljujoče povečevale. Lansko leto je 400 družin prejemalo pomoč v obliki hrane, letos jih je že 1200. Povečuje se tudi število zapuščenih novorojenčkov, ki jih obupane matere puščajo kar na pragih sirotišnic, povečujejo pa se tudi primeri posvojitev in prošenj za vključitev otrok v dobrodelne organizacije, kot je denimo SOS Children's Village.