Za oblikovanje vlade in razdelitev ministrstev so se dogovorili predsedniki Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik, Srbske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Hrvaške demokratske skupnosti BiH (HDZ BiH) Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Socialdemokratske stranke (SDP) Zlatko Lagumdžija ter Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Dogovorili so se, da bo položaj predsedujočega svetu ministrov zasedla HDZ BiH, ki bo v četrtek sporočila ime premiera in ga predlagala predsedstvu BiH. To ga mora potrditi, preden bodo v parlamentu glasovali o njegovi zaupnici. To bo sicer prvič od konca vojne leta 1995, da bo vlado vodil predstavnik hrvaškega naroda.

Devet ministrskih položajev so si stranke že razdelile, imena pa bodo sporočile v prihodnjih dneh.

Bošnjaške stranke bodo imele v svetu ministrov štiri ministre - za zunanje in notranje zadeve, obrambo ter promet. Ob predsedujočem svetu ministrov bodo hrvaške stranke imele še dva ministra - za pravosodje ter človekove pravice in begunce. Srbske stranke pa bodo imele tri ministre - za zunanjo trgovino in gospodarske odnose, finance ter civilne zadeve, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Dosegli so tudi politični dogovor o dveh glavnih reformah, ki jih zahteva EU, in sicer o zakonu o popisu prebivalstva in državni pomoči, pa tudi o proračunu za leto 2012, ki bo omogočil začasno financiranje v prvih treh mesecih prihodnjega leta.

Glede zakona o popisu prebivalstva, prvega po koncu vojne leta 1995, so se dogovorili, da ostane besedilo enako, kot ga je junija lani sprejel spodnji dom parlamenta BiH, da pa bodo iz njega črtali 48. člen.

Umik 48. člena je v preteklosti zahtevala Banja Luka, zaradi česar zgornji dom parlamenta o zakonu še ni glasoval. Člen določa, da bo do končanja vrnitve beguncev in razseljenih v BiH struktura oblasti v državi temeljila na popisu iz leta 1991. Bošnjaki so ta člen odločno podpirali, saj bi drugače rezultati novega popisa po njihovem mnenju utrdili stanje, ki je posledica etničnega čiščenja med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Uskladili so tudi zakon o državni pomoči na podlagi predloga sveta ministrov, ki predvideva ustanovitev Sveta za državno pomoč, v katerem bodo trije člani iz vlade BiH, po dva iz vsake entitete ter eden iz okrožja Brčko, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Politični voditelji so izrazili zadovoljstvo nad doseženim. "Prevladalo je vzdušje kompromisa in razumevanja, da so odločitve stvar domačih akterjev in ne mednarodnega posredovanja," je dejal predsednik Republike srbske Dodik, ki je menil, da bo sedaj BiH lahko zaprosila za status kandidatke za članstvo v EU.

Pojasnil je še, da bo v novi vladi imela njegova SNSD dva ministra, enega pa SDS, ter da so stranke iz Republike srbske namesto četrtega ministrstva dobile direktorske položaje v državni agenciji za preiskave in zaščito (Sipa) in agenciji za telekomunikacije Rak.

Predsednik največje bošnjaške stranke SDA Tihić je poudaril, da nihče ni povsem zadovoljen, da pa so dosegli dober dogovor v interesu BiH in njenih državljanov.

Predsednik HDZ 1990 Ljubić pa je dejal, da je na dogovor dal "pogojni podpis", ki ga lahko umakne, če ne bodo dosegli še nekaterih dogovorov v prihodnjih dneh. Izjave ni pojasnil, dodal pa je, da na danes doseženi dogovor morebiten umik podpisa ne bi imel posledic, saj bo nova vlada imela potrebno večino.

Politični zastoj, ki je zaradi neuspešnega dogovarjanja glede oblikovanja vlade BiH trajal od splošnih volitev oktobra lani, je blokiral približevanje BiH Evropski uniji, ki je tako v tem procesu ostala na repu držav Zahodnega Balkana.