Kot je pojasnil vodja misije al Dabi, sicer veteran sudanske obveščevalne službe, bodo opazovalci danes zvečer in v četrtek zjutraj obiskali Idlib in Hamo na severu države in Daro na jugu kot tudi območje okoli 50 do 80 kilometrov okoli Damaska.

Opazovalci Arabske lige, ki so v ponedeljek prispeli v Sirijo, so v torek že obiskali Homs v osrednji Siriji, prav tako žarišče protirežimskih protestov. V Siriji naj bi nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki, ki je doslej zahtevalo že več kot 5000 življenj.

Glede opazovalne misije je al Dabi "optimističen". V pogovoru za današnjo izdajo arabskega časnika Al Hayat je izrazil prepričanje, da bo misija storila korak naprej. Po njegovih besedah so sirske oblasti doslej pokazale pripravljenost na sodelovanje, medtem ko vsebine poročila misije ne bodo objavili v javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so medtem Damasku zagrozile z novimi ukrepi, če bi Sirija zavrnila sodelovanje z opazovalci. Kakšne ukrepe imajo v mislih, na ameriškem zunanjem ministrstvu niso pojasnili.

Tudi Rusija je Sirijo danes pozvala, naj opazovalcem omogoči kar se da največ svobode. Kot je na novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Mohamedom Amrom v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Rusija zaskrbljena nad pozivi nekaterih držav sirski opoziciji, naj misije opazovalcev ne jemlje preveč resno, in jih označil kot zelo škodljive in provokativne, še poroča AFP.

Zagovorniki človekovih pravic sirskemu režimu očitajo, da zavaja opazovalce Arabske lige. Po trditvah Human Rights Watch (HRW) so oblasti na stotine političnih zapornikov premestile v vojaške objekte, do katerih opazovalci nimajo dostopa. Po ocenah enega od častnikov sirskih varnostnih sil naj bi preselili med 400 in 600 zapornikov.

Sarah Leah Whitson, pri HRW pristojna za Bližnji vzhod, je ob tem menila, da mora Arabska liga sirske oblasti prisiliti, da jim dovolijo popoln dostop od vseh ustanov, v katerih so zaprti zaporniki, še poroča dpa.

Sirska državna televizija pa je poročala, da so oblasti danes izpustile 755 zapornikov, ki so bili aretirani med protirežimskimi protesti v minulih mesecih. Kot še navaja televizija, so bili izpuščeni tisti, ki "nimajo krvi na rokah", še poroča AFP.

Izpustitev zapornikov je eden od ključnih pogojev poleg umika vojske iz mest in končanja nasilja, ki ga določa načrt Arabske lige in ga je Sirija sprejela 2. novembra.