83-letni Mubarak je sicer od aprila v priporu v vojaški bolnišnici. Ima težave s srcem, po besedah enega od njegovih odvetnikov pa tudi rak želodca.

Ob bivšemu predsedniku sodijo tudi njegovima sinovoma Alaju in Gamalu, nekdanjemu zloglasnemu notranjemu ministru Habibu al Adliju in šestim visokim policijskim častnikom. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov februarja letos, ki so terjali okoli 850 življenj.

Sojenje se je začelo avgusta, oktobra pa je bilo preloženo zaradi zahteve odvetnikov svojcev žrtev protirežimskih protestov, da se zaradi pristranskosti zamenja sodnika Ahmeda Refata, a je bila ta zahteva 7. decembra zavrnjena. Zadnje zaslišanje je potekalo septembra, ko je pričal vodja egiptovskega vrhovnega vojaškega sveta, maršal Husein Tantavi.

Danes je sodnik Refata prisluhnil izjavam odvetnikov obeh strani, nato pa obravnavo prekinil in odredil, da se bo nadaljevala 2. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potem ko je bilo prvo zaslišanje 3. avgusta odprto za javnost, so vsa kasnejša, vključno z današnjim, potekala za zaprtimi vrati.

Za varen potek sojenja je danes skrbelo kar okoli 5000 policistov. Pred sodiščem se je zbrala množica privržencev nekdanjega predsednika, pa tudi družine ubitih v protirežimskih protestih. Prvi so nosili plakate s slikami Mubaraka, drugi s slikami ubitih svojcev, še piše AFP.