Ob krsti je korakal sin Kim Jong Un, takoj za njim pa njegov stric Chang Song Taeka, poleg njega pa več visokih predstavnikov vojske, tudi načelnik generalštaba Ri Yong Ho. Vozilu s krsto je sledil konvoj več deset črnih mercedesev in drugih vozil. Unov stric bo po pričakovanju poznavalcev ključni igralec pri ustoličevanju Una na prestol države.

Na zasneženih ulicah Pjongjanga je spoštovanje svojemu voditelju izkazalo na tisoče vojakov, ki so s sklonjenimi glavami pospremili sprevod. Eden od njih je za severnokorejsko televizijo povedal: "Sneg nepretrgoma pada – kot solze. Kako ne bi jokalo tudi nebo, ko smo izgubili generala, ki je bil velik človek,“ je povedal.

Ko je konvoj vozil peljal mimo številnih vojakov, jih je Kim Jong Un pozdravil z vojaškim pozdravom. Ob koncu pogrebne slovesnosti so vojaki v čast pokojnemu voditelju 21-krat izstrelili častno salvo. Od Ila se je kljub mrazu in sneženju v solzah in veliki žalosti poslovilo tudi na desettisoče Severnih Korejcev.

Sprevod na državni televiziji predvajan v živo

Triurni sprevod s krsto na vrhu avtomobila se je na državni televiziji predvajal v živo. Krenil je od mavzoleja Kumsusan, kjer je po smrti ležala krsta s posmrtnimi ostanki Kim Jong Ila, pot nadaljeval do osrednjega trga v prestolnici, poimenovanem po Kimovem očetu in prvem voditelju Severne Koreje Kim Il Sungu, in se po treh urah znova zaključil pred mavzolejem, kjer ležijo posmrtni ostanki Kim Il Sunga.

Ko se je sprevod zaključil, je televizija začela predvajati dokumentarni film o življenju Kim Jong Ila. Tako so se začele pogrebne slovesnosti za voditeljem, ki je po navedbah uradnega Pjongjanga umrl 17. decembra v 69. letu starosti. Kim je sedemnajst let s trdo roko vladal Severni Koreji in podobno kot njegov oče Kim Il Sung gradil na kultu osebnosti.

Uradni časnik vladajoče Delavske stranke Rodong Sinmun je na naslovnici ob današnjih pogrebnih slovesnostih zapisal: "Ljudje se z veliko žalostjo poslavljajo od očeta generala."

Podrobnosti o poteku državnega pogreba "ljubljenega vodje" v Pjongjangu v preteklih dneh niso razkrili. Opazovalci v sosednji Južni Koreji so povedali, da je pričakovati podobne prizore žalovanja kot leta 1994, ko je umrl Kimov oče in prvi voditelj Severne Koreje Kim Il Sung. Znano je, da se bo državno žalovanje zaključilo z jutrišnjo spominsko slovesnostjo.

Na pogrebnih slovesnostih uradnih delegacij iz tujine ni, pa tudi iz Pjongjanga so sporočili, da teh ne bodo gostili. Za razliko od leta 1994 je Seul tokrat v Pjongjang poslal izraze sožalja, vendar vladnih predstavnikov na pogrebu ni. Iz Južne Koreje sta smeli v Pjongjang odpotovati le dve zasebni delegaciji.