Opazovalci Arabske lige naj bi v Siriji nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja, ki je zahtevalo že več kot 5000 življenj. Sirska opozicija, zbrana v Sirskem nacionalnem svetu, je v nedeljo od Arabske lige zahtevala, da svoje prve opazovalce takoj pošlje v oblegani Homs. Tamkajšnji sunitski četrti Baba Amro, ki je že dneve tarča obstreljevanja, naj bi namreč grozil vdor kakih 4000 vojakov.

Prva skupina opazovalcev je danes v Sirijo sicer prispela, a po navedbah Sirskega nacionalnega sveta svojega dela ne more opravljati. Vodja sveta Burhan Ghaliun je na novinarski konferenci v Parizu povedal, da je nekaj opazovalcev že v obleganem mestu, a "ne morejo nikamor, kamor sirske oblasti ne želijo, da bi šli".

Znova je pozval k intervenciji Arabske lige in Združenih narodov ter Varnostni svet ZN zaprosil, naj se pridruži mirovnemu načrtu Arabske lige in poskrbi za njegovo uveljavitev.

Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da so vladne sile v najsilovitejšem obstreljevanju mesta Homs danes ubile 23 ljudi. Mesto obstreljujejo že tretji dan zapored, razmere pa naj bi bile zastrašujoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opazovalna misija je sicer del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela 2. novembra in ki med drugim predvideva umik vojske iz mest in stanovanjskih četrti, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.