Orban je v pogovoru za madžarski časnik Magyar Nemzet poudaril, da je "napad na Madžarsko" v obliki novega znižanja bonitetne ocene države skupaj z nekaterimi drugimi ukrepi predvidel že sredi meseca. Potem ko je bonitetno oceno Madžarske na raven ničvrednosti oz. z Baa3 na Ba1 konec novembra znižala bonitetna hiša Moody's, se je za primerljiv korak v sredo odločila še bonitetna agencija S&P.

Za "nakopičen dolg, ki je šel prek vseh meja", je madžarski predsednik vlade sicer obtožil prejšnjo socialistično vlado. Če država ne bi bila v tako velikih dolgovih, bi se zlahka ubranila pred tovrstnimi napadi, je Orbanove besede za omenjeni madžarski časnik povzela madžarska tiskovna agencija MTI. Kot je še dejal premier, javni dolg narašča zaradi padanja vrednosti nacionalne valute forint, ta pa izgublja vrednost zaradi dolžniške krize območja evra, ki negativno vpliva na vso Evropo.

Madžarska se sicer poteguje za previdnostno posojilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in EU v višini od 15 do 20 milijard evrov, vendar so pogajanja zdaj zastala. Sklad in Evropska komisija namreč med drugim nasprotujeta predlaganim spremembam zakona o madžarski centralni banki, saj naj bi ogrozile neodvisnost te finančne institucije.

"Tisti, ki se v Bruslju ni nikoli zapletel v konflikt, ne more dobro predstavljati svoje države," je prepričan Orban. "Človek se ne more skrivati pod mizo, temveč mora braniti svoje stališče v odprti razpravi," je dejal za Magyar Nemzet. Po njegovih navedbah so nepriljubljeni ukrepi vlade nujni, če želijo preprečiti nov zdrs države v recesijo. Ob tem je ponovil zavezo vlade k nadaljnjemu boju za znižanje javnega dolga.

Zaradi niza zakonov, ki so v postopku sprejemanja v madžarskem parlamentu, so bili v petek v Budimpešti protesti.