Glede na predlog proračuna bo japonska vlada v prihodnjem fiskalnem letu, ki se bo začelo aprila, izdala za 44.200 milijard jenov (433,86 milijarde evrov) državnih dolžniških vrednostnih papirjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ta način bo Japonska še povečala svoj javni dolg, ki že zdaj skoraj dvakrat presega njen bruto domači proizvod (BDP). Japonski javni dolg je s tem tudi največji med razvitimi državami.

Čeprav je predlog proračuna za prihodnje fiskalno leto tehnično za 2,2 odstotka manjši od proračuna za tekoče fiskalno leto, je v resnici največji doslej, poročajo japonski mediji. Ob upoštevanju ločenih proračunskih ukrepov, kot je poseben proračun, namenjen sanaciji posledic marčnega potresa in cunamija, je namreč "težak" 96.000 milijard jenov (942,33 milijarde evrov).

Japonski finančni minister Jun Azumi je ob tem priznal, da je Japonska dosegla "zgornjo mejo" zanašanja na zadolževanje. Dodal je, da se zaveda, da svet v luči evropske dolžniške krize pozorno spremlja njene poteze. Japonska je namreč kot tretje največje gospodarstvo na svetu zelo pomemben svetovni gospodarski igralec.

Po ministrovih besedah država zato potrebuje resno davčno reformo in proračun, ki bosta državi v času kopičenja javnega dolga omogočila obnovitev zaupanja mednarodne skupnosti.

Predlog proračuna bo v parlament romal prihodnje leto.