Časnik se sklicuje na neimenovane ameriške in evropske vire. Pogajanja, ki naj bi končala desetletje spopadov, so potekala približno leto dni in so doslej prišla najdlje. Zdaj so sicer prekinjena, a naj bi se nadaljevala že kmalu v novem letu 2012, navaja ameriški dnevnik.

Do osnutka dogovora naj bi prišlo po najmanj šestih srečanjih med ameriškimi pogajalci in talibansko delegacijo, ki jo je vodil Tajib Agha, pomočnik prvega moža talibanov mule Omarja. Pri pogajanjih naj bi sodelovali tudi nemški predstavniki, še navaja Washington Post.

Glavni del dogovora naj bi bila zaveza talibanov, da se odrečejo mednarodnemu terorizmu in povezavi s teroristično mrežo Al Kaida. Poleg tega osnutek dogovora vsebuje tudi določilo o spoštovanju afganistanske ustave in zaveza po začetku pogajanj talibanov z afganistansko vlado.

A afganistanski predsednik Karzaj je dogovor zavrnil "v zadnji minuti", navaja časnik. Zakaj se je tako odločil, ni jasno. Bil je sicer vseskozi obveščen o pogajanjih, so za Washington Post zatrdili viri.