Suu Kyijeva je skupaj z vodjo NLD Tin Oojem in drugimi člani stranko registrirala pri volilni komisiji v Naypyidawu. Komisija naj bi registracijo potrdila v tednu dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zeleno luč za registracijo NLD so v začetku decembra dale oblasti pod vodstvom predsednika Thein Seina, ki je dal spremeniti zakon o političnih strankah. NLD je namreč lani bojkotirala volitve, češ da niso pravične, zaradi česar je bila v skladu s tedanjim zakonom izbrisana iz registra strank.

Ob obisku parlamenta se je Suu Kyijeva srečala tudi s predsednikom spodnjega doma parlamenta Shwe Mannom, sicer tretjim najvplivnejšim možem nekdanjega režima in še vedno enim najvplivnejših mož v Majnmaru. Mann je izrazil veselje nad pogovori in ob tem izpostavil pomen sodelovanja. Zadovoljstvo z njenim obiskom je izrazil tudi predsednik zgornjega doma Khin Aung Myint, poroča AFP.

66-letna Suu Kyi se je po reformah, ki so jih izvedle nove civilne oblasti, odločila za aktivno vrnitev v politiko. Prihodnje leto namerava kandidirati na nadomestnih volitvah v parlament, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V parlamentu, izvoljenem lani novembra, četrtino sedežev zaseda vojska, preostalo večino pa Stranka unije solidarnosti in razvoja, katere člani so večinoma generali nekdanje vojaške hunte. Tudi sedanji predsednik prihaja iz vojaških vrst in je bil v času hunte premier, pred novembrskimi volitvami pa je slekel vojaško uniformo.