"Je to mesto (Washington, op. p.) postalo tako disfunkcionalno, da ljudje v njem niso več sposobni sprejeti odločitve niti takrat, ko se o njej strinjajo? To nima več smisla. Dovolj je!“ je povedal Obama na tiskovni konferenci.

Načrt za dvomesečno podaljšanje zakona je oblikovan s sodelovanjem demokratov in republikancev v senatu, podprl pa ga je tudi Obama, kar je zakon na koncu morda celo pokopalo. Kot že mnogokrat prej, so se republikanci v predstavniškem domu odločili proti Obamovim preferencam. Njihov vodja John Boehner še vedno vztraja, da bi moralo podaljšanje trajati celo leto in s tega stališča ne želi odstopiti.

Republikanci v predstavniškem domu so tako zavzeti za podaljšanje olajšav na dohodek, ki bi se raztegnile čez celo leto, da so za to pripravljeni žrtvovati celo davčne olajšave na dohodek. Če zakon ne bo sprejet, bo namreč 160 milijonov ameriških delavcev moralo plačevati višje davke na dohodek, kar je ravno to, čemur republikanci nasprotujejo. To je najnovejša v seriji republikanskih potez, s katerimi umetno ustvarjajo lastne politične igre.

"To, kar se v tem trenutku dogaja je razlog, zakaj so ljudje obupani nad Washingtonom. To ni klasični boj stališč republikancev in demokratov. Gre za stvar o kateri se večina ljudi z obeh strani strinja. Zakaj tega problema torej ne moremo rešiti?“ je jezno povedal Obama.