V prvi vrsti ob krsti, prekriti s češko zastavo, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sedeli Havlova vdova Dagmar, drugi družinski člani pokojnega ter sedanji češki predsednik Vaclav Klaus. Mašo je vodil praški nadškof Dominik Duka, ki je bil v času komunizma enako kot Havel politični zapornik.

Pogreb v živo na televiziji

Za razliko od žalnih slovesnosti v minulih dneh današnja maša ni odprta za javnost, vendar pa jo na tisoče žalujočih Čehov spremlja na velikih zaslonih v Pragi in v drugih večjih mestih po vsej državi. Poleg tega dogajanje v živo prenaša češka televizija.

V katedrali so žalujoče nagovorili predsednik Klaus, češki zunanji minister Karl Schwarzenberg in na Češkem rojena nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright.

Klaus je svojega predhodnika, s katerim sta bila sicer politična nasprotnika, označil kot "veliko osebnost naše zgodovine", Albrightova pa kot "edinstvenega človeka", ki se je svojim ječarjem zoperstavil z resnico in za katerega "je bil boj za svobodo vedno le sredstvo za nekaj višjega, za resnico". Kot je dejala, ga bodo "grozno pogrešali in nikoli pozabili".

Schwarzenberg se je Havlu zahvalil za "besede, s katerimi nas je vsake toliko prisilil k razmisleku". "Še naprej se bomo borili za resnico in ljubezen. Lahko se zaneseš na nas," mu je obljubil. Pri tem je imel v mislih sloviti Havlov slogan iz časov žametne revolucije leta 1989: "Resnica in ljubezen morata premagati laži in sovraštvo".

Spomnil se ga je tudi papež

Ikone boja proti komunizmu se je danes spomnil tudi papež Benedikt XVI., katerega sporočilo so prebrali na maši. Papež je med drugim spomnil na Havlovo "vizionarsko vodstvo, ki je po padcu prejšnjega režima odprlo pot novi politični realnosti", ter na njegov pogumen boj za človekove pravice.

Pogrebnih slovesnostih se udeležujejo številni visoki gosti iz vsega sveta, med njimi tudi slovenski predsednik Danilo Türk in bivši predsednik Milan Kučan.

V Pragi so se zbrali tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski premier David Cameron, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in njen soprog Bill Clinton ter predsedniki Avstrije, Črne gore, Estonije, Finske, Gruzije, Hrvaške, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Romunije in Slovaške.

21 topovskih salv in ploskanje množice

Ko je častna četa krsto s Havlovim truplom nesla iz katedrale, jo je s ploskanjem pospremila ogromna množica ljudi. Obenem je z bližnjega Petrinskega griča zadonelo 21 topovskih salv. Kasneje bodo pokojnega v krogu družine in prijateljev upepelili, pokopali pa ga bodo predvidoma po božiču v družinski grobnici na praškem pokopališču Vinohrady, ob njegovi prvi soprogi Olgi, ki je umrla leta 1996.

Vaclav Havel je po dolgi bolezni v starosti 75 let umrl v nedeljo zjutraj v spanju. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi rakavega tumorja odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je trpel zaradi kroničnega bronhitisa.