Po podatkih aktivistov je bilo danes v spopadih med vojsko in dezerterji ubitih 29 ljudi v mestih Homs in Idlib, kjer je vojska v ponedeljek in torek v operacijah proti dezerterjem ubila več kot 250 ljudi. Sirska opozicija, zbrana v Sirskem nacionalnem svetu, je zato v sredo že pozvala Varnostni svet ZN in Arabsko ligo k sklicu izrednih zasedanj.

V Sirijo je medtem danes prispela 12-članska predhodnica opazovalne misije Arabske lige. V njej so strokovnjaki za človekove pravice, pravo in finance, ki naj bi pripravili vse potrebno za prihod 500-članske opazovalne misije. Misija je del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela 2. novembra in ki med drugim predvideva umik vojske iz mest in stanovanjskih četrti, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.

Sirske oblasti so danes sporočile, da je bilo v devetih mesecih od začetka protirežimskih protestov ubitih več kot 2000 pripadnikov sirskih varnostnih sil. S tem je Damask tudi seznanil urad visokega komisarja ZN za človekove pravice, je poročala državna tiskovna agencija Sana.