21. oktobra je v 84. letu starosti umrl slovenski pesnik Tone Pavček. Pavček je za svoje pesniško delo prejel vrsto nagrad, med njimi tudi več Levstikovih. Poleg pesništva se je udejstvoval tudi na različnih področjih, leta 1953 pa je skupaj z Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem izdal znamenite Pesmi štirih.

Celotno Slovenijo je 29. septembra pretresla smrt legende narodnozabavne glasbe, Lojzeta Slaka. Slak je preminil v 80. letu starosti, večno pa se ga bomo spominjali po njegovih praktično ponarodelih melodijah V dolini tihi, Po dekle, Čebelar, ... V začetku maja je v 73. letu starosti umrl Slakov kolega, dolenjski harmonikar Henrik Burkat – Henček, dober mesec dni pozneje, 19. junija, pa je slovensko glasbeno sceno pretresla smrt 49-letnega Branka Jovanovića Brendija.

Lojze Slak in Brendi (foto: Dokumentacija Dnevnika)

16. avgusta je umrl finančnik in politik Andrej Bajuk, star je bil 67 let. Bajuk je bil ustanovitelj in prvi predsednik stranke Nova Slovenija, predsednik vlade, finančni minister, po državnozborskih volitvah leta 2008 pa se je po izpadu NSi iz parlamenta umaknil iz politike. V začetku decembra nas je zapustil tudi politik, publicist in civilno družbeni aktivist Jaša Zlobec.

Po dolgem boju z zahrbtno boleznijo je v sredini oktobra v 46. letu starosti preminil legendarni rokometaš Iztok Puc. Bil je edini rokometaš na svetu, ki je na olimpijskih igrah igral za tri različne reprezentance – leta 1988 je v Seulu z Jugoslavijo osvojil bron, leta 1996 je bil zlat s Hrvaško v Atlanti, leta 2000 pa je bil v Sydneyu osmi s slovensko reprezentanco. V 69. letu starosti je julija umrl slovenski smučarski skakalec in mednarodni trener Ludvik Zajc.

Iztok Puc (foto: Nace Bizilj)

26. septembra je v 78. letu starosti umrl akademik in častni član Instituta Jožef Štefan, prof. dr. Robert Blinc. Blinc je bil eden od utemeljiteljev uporabe jedrske magnetne resonance pri raziskavah strukturnih faznih prehodov in tekočih kristalov, za svoje delo pa je prejel ogromno priznanj, tako domačih kot mednarodnih. Bil je član Slovenske, Evropske, Atenske, Hrvaške, Saške, Makedonske in Poljske akademije znanosti in umetnosti ter Mednarodne inženirske akademije, ki ima sedež v Moskvi.

Čehe zapustil Vaclav Havel

Češko je 18. decembra pretresla vest o smrti Vaclava Havla, ki je bil znan predvsem kot junak žametne revolucije, ki je po štirih desetletjih strmoglavila komunizem na Češkoslovaškem. Od leta 1989 do 1992 je bil zadnji predsednik Češkoslovaške, nato pa je bil od leta 1993 do 2003 prvi predsednik samostojne Češke. Havel, nekoč verižni kadilec, se je kar osemnajst let boril z rakom na pljučih.

Takole Čehi žalujejo za Vaclavom Havlom (foto: AP)

V ameriškem Teksasu pa je 16. decembra umrl britanski pisatelj, literarni kritik in novinar Christopher Hitchens. Star je bil 62 let, dolgo časa pa se je boril z rakom. Napisal je sedemnajst knjig, vključno s knjigo Trials of Henry Kissinger. Lansko leto je izšla zbirka njegovih zapisov z naslovom Arguably.

Bin Laden, Gadafi in Kim Jong Il

2. maja so ameriške oblasti slovesno razglasile, da Osame bin Ladna ni več. Ameriške posebne enote so dolga leta iskanega vodjo teroristične skupine Al Kaida ubile v pakistanskem Abotabadu.

Zahodni svet je praznoval tudi ob smrti dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Ta je bil ubit 20. oktobra, potem ko so ga uporniki zajeli v njegovem rojstnem mestu Sirti. Uradna razlaga libijskega prehodnega sveta je bila, da je Gadafi, čigar smrt smo lahko gledali v številnih posnetkih, umrl v navzkrižnem ognju, mednarodno kazensko sodišče pa je pred kratkim izrazilo skrb, da okoliščine, v katerih je umrl Gadafi, vzbujajo sum o vojnih zločinih.

Pred nekaj dnevi je v 69. letu starosti umrl dolgoletni severnokorejski veliki vodja Kim Jong Il. Nasledil ga bo njegov tretji sin Kim Jong Un.

Amy nova zvezda v klubu 27

Razvpita angleška pevka z neverjetnim glasom Amy Winehouse je bila znana po svojem samodestruktivnem slogu življenja, kljub temu pa je bil ves svet šokiran, ko jo je njen varnostnik 23. julija našel mrtvo v postelji. Stara je bila 27 let in se je tako pridružila Janis Joplin, Kurtu Cobainu, Jimu Morrisonu, Jimiju Hendrixu in drugim v "klubu 27".

23. marca je v Los Angelesu umrla hollywoodska legenda Elizabeth Taylor. Po večletni bolezni ji je v 80. letu starosti odpovedalo srce, veljala pa je za zadnjo veliko zvezdo zlate dobe Hollywooda. Zapustil nas je tudi legendarni detektiv Columbo, Peter Falk. V 84. letu starosti je umrl 23. junija, bolehal pa naj bi za Alzheimerjevo boleznijo. Oktobra je v 76. letu starosti umrl igralec Charles Napier, ki se ga lahko spomnite iz filmov Ko jagenjčki obmolknejo, Filadelfija in Rambo. Nekaj mlajši je bil britanski igralec Pete Postlethwaite, ki ga je Steven Spielberg opisal kot "najboljšega igralca na svetu". Postlethwaite je umrl po dolgi bolezni, star je bil 63 let, igral pa je v filmih Romeo in Julija , Amistad, The Omen ...

Liz Taylor (foto: Dokumentacija Dnevnika

V tragični prometni nesreči je 20. junija umrl 34-letni Ryan Dunn, član nore ekipe, ki je ustvarjala serijo Jackass. Dunn je po divji noči peljal svojega porscheja s preveliko hitrostjo, izgubil nadzor nad vozilom in se zaletel v drevo. Ko je na kraj nesreče prišla policija, je bilo vozilo v plamenih. Poleg Dunna je v nesreču umrl tudi njegov sopotnik.

Steve Jobs podlegel raku

Svet tehnologije je 5. oktobra užalostila smrt 56-letnega soustanovitelja Appla Steva Jobsa, ki se je že več let bojeval z rakom trebušne slinavke. Jobs je umrl mirno, ob njem pa so bili zbrani družinski člani.

Šok ob izgubi Simoncellija in ruskih hokejistov

Simpatični in priljubljeni 24-letni italijanski motociklist Marco Simoncelli je po hudi nesreči na dirki za VN Malezije podlegel poškodbam. Mladega Italijana je v drugem krogu dirke v kraljevskem razredu motoGP zaneslo iz idealne linije, zaradi česar je izgubil ravnotežje in padel, nato je drsel po progi, čezenj pa sta zapeljala Rossi in Edwards. Zdravniško osebje je Simoncelliju takoj skušalo pomagati, vendar pa so bile poškodbe prsnega koša, glave in vratu prehude.

Marco Simoncelli (foto: Reuters)

V Rusiji se je letos zgodila velika športna tragedija. 7. septembra je namreč strmoglavilo letalo, na katerem je bila hokejska ekipa Lokomotiv iz Jaroslavlja. Med najbolj znanimi člani ekipe so bili glavni trener Brad McCrimmon, ki je kot igralec nastopal v ligi NHL in bil do nedavnega pomočnik trenerja ekipe Detroit Red Wings, obrambni igralci Karel Računek, Ruslan Salei in Karlis Skrastinš. Poleg njih so tragično umrli še napadalci Pavol Demitra, Josef Vašiček in Aleksander Vasjunov, ki je lansko sezono odigral nekaj tekem za NHL ekipo New Jersey Devils. Iz letala so uspeli rešiti ruskega vratarja Aleksandra Galimova, a je ta pet dni pozneje podlegel poškodbam.

V prometni nesreči je umrl mladi, 21-letni ruski smučarski skakalec Pavel Karelin. Nesreča se je zgodila v njegovem domačem kraju Nižnji Novogorod, mladi skakalec pa je bil na mestu mrtev.

Zaradi septičnega šoka pa so se morali ljubitelji nogometa 4. decembra posloviti od legendarnega Socratesa, nekdanjega kapetana brazilske nogometne reprezentance. Nogometni svet je le teden dni prej presenetila novica o samomoru selektorja valižanske reprezentance Garyja Speeda.