Na božični dan leta 1914 so nemški in britanski ter francoski vojaki boj prekinili, kar v zgodovini poznamo pod imenom Božično premierje. Obe strani sta peli praznične pesmi, si izmenjali voščila, nekateri celo darila, obstajajo pa tudi zgodbe o nogometnih tekmah na nikogaršnjem ozemlju na frontni črti. 

(Foto: Getty)

Angleški kralj in normandijski vojvoda Viljem I. Angleški, znan tudi kot Viljem Osvajalec, je bil na božični dan leta 1066 kronan za kralja Anglije. Prestol je prevzel z zmago v bitki pri Hastingsu, ko je Normane popeljal do zmage nad anglosaško vojsko, ki jo je vodil Harold Godwinson.

(Foto: splet)

25. decembra leta 1776 je general George Washington z vojsko prečkal reko Delaware in v Trentonu napadel Britance, s čimer se je vpisal v zgodovino.

Leta 1868 je na ta dan ameriški predsednik Andrew Johnson pomilostil vse, ki so se med ameriško vojno za neodvisnost borili na strani juga.

Na božični dan leta 1926 je Hirohito postal japonski cesar. Njegova 63 let trajajoča vladavina je bila najdaljša v zgodovini Japonske.

(Foto: splet)

Leta 1968 je Nasa v živo predvajala polet Apolla 8 v vesolje. Prenos je najbolj gledan televizijski program do tistega trenutka.

Na božični dan leta 1977 je v starosti 88 let v Švici umrl britanski igralec, režiser in producent Charlie Chaplin, eden pionirjev ustvarjanja filmov.

(Foto: Reuters)

25. decembra leta 1989 so v Bukarešti usmrtili nekdanjega komunističnega romunskega vodjo Nikolaja Ceausescuja in njegovo soprogo Eleno. Z njuno smrtjo se je zaključilo 24 let trajajoče diktatorstvo, v državi pa je to zaznamovalo tudi konec komunistične prevlade.

Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je na ta dan leta 1991 v Moskvi oznanil svoj odstop. Dan zatem je razpadla Sovjetska zveza, 27. decembra pa je v njegovo nekdanjo pisarno prišel Boris Jelcin.

(Foto: AP)

Leta 1990 so na ta dan prvič testirali sistem, ki je sčasoma postal svetovni splet. To je spremenilo način sodobne komunikacije in svet nasploh.