Za paket je glasovalo 257 senatorjev, 41, večinoma iz Severne lige in Italije vrednot, ki nasprotujeta Montijevi tehnični vladi, pa jih je bilo proti. Monti je glasovanje vezal na zaupnico, da bi zagotovil, da bo parlament nepriljubljene ukrepe sprejel še pred božičnimi in novoletnimi prazniki, s čimer naj bi se povečalo zaupanje v Italijo na mednarodnih finančnih trgih.

Poslanska zbornica je varčevalni paket potrdila že 16. decembra, tako da je z današnjim glasovanjem v senatu postopek zaključen v obeh domovih parlamenta. Premier Monti je pred glasovanjem senatorje pozval k potrditvi predlaganega varčevalnega paketa kot tistega, ki bo Italiji omogočil ponosno soočenje s krizo, s katero se sooča vsa Evropa. Glede EU pa je menil, da mora sprejeti več reform za višjo gospodarsko rast, boj z brezposelnostjo in kohezijo.

Rasti ni, če ni finančne discipline, stabilnosti ni, če računi niso urejeni, ampak to ni dovolj, je Monti opozoril senatorje pred glasovanjem o zaupnici njegovi vladi, ki jo je vezal na 30 milijard evrov težak varčevalni paket. Izbire, za katere se morajo odločiti vse države članice EU, se morajo nanašati na prizadevanje za stabilno rast, zaposlovanje in kohezijo, je še poudaril.

Nad krizo z dvignjeno glavo

Monti, nekdanji evropski komisar, ki je novembra prevzel premierski stolček od Silvia Berlusconija, je Italijane po paniki, ki je zajela finančne trge in povzročila strah pred hitrim povečanjem italijanskega dolga, pozval tudi h kupovanju državnih obveznic, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Senatorje pa je pred glasovanjem še opozoril, da je varčevalni paket "izjemno nujen ukrep", po sprejetju katerega se bo Italija lahko "z zelo resno evropsko krizo soočila z dvignjeno glavo".

Razmere so po njegovih besedah kritične, zato je - le dan po objavi zadnjih statističnih podatkov, v skladu s katerimi se je Italija v tretjem četrtletju z rastjo 0,2 odstotka nevarno približala recesiji - posebej izpostavil potrebo po sprejetju ukrepov za višjo gospodarsko rast. Še vedno moramo storiti zelo veliko, da osvobodimo Italijo spon, ki že predolgo preprečujejo gospodarsko rast, je še dejal Monti.

Montijeva vlada načrtuje tudi natančen pregled trga dela in reformo za liberalizacijo protekcionističnih lobijev, na primer taksistov in lekarnarjev, a njenim predlogom ostro nasprotujejo opozicijske levosredinske stranke in močni sindikati, še piše AFP.