Preiskava o incidentu 26. novembra ob meji z Afganistanom je ugotovila, da je do letalskih napadov na obmejno postojanko pakistanske vojske prišlo zaradi kombinacije nezaupanja in slabih zemljevidov, so sporočili predstavniki Nata in ameriškega obrambnega ministrstva.

Novembrski incident je močno zaostril že tako načete odnose med ZDA in Natom na eni strani ter Pakistanom na drugi strani. Slednji se je ogorčeno odzval na napad, za katerega trdi, da ga niso z ničemer izzvali. Med drugim je prekinil oskrbovalne poti za Natove sile v Afganistanu, od ZDA pa zahteval, da zapustijo letalsko bazo Šamsi v provinci Balučistan, ki so jo ameriške sile uporabljale za svoja brezpilotna letala. Napovedal je tudi preučitev odnosov z ZDA in Natom.

Ugotovitve vojaške preiskave, ki odgovornost za napad pripisuje tako ameriškim kot pakistanskim silam, bi lahko še dodatno razjezile Islamabad, ki vztraja, da njihove sile niso storile napake in da je šlo za namerno dejanje agresije, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Po ugotovitvah Nata so skupne afganistanske in mednarodne sile "legitimno odgovorile v samoobrambi", potem ko so nanje streljale "neidentificirane sile", za katere takrat niso vedeli, da so pakistanski vojaki.

Nenamerno streljanje in sožalje

"Skupne sile niso namerno streljale na pakistanske sile," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost na sedežu združenega poveljstva zavezniških sil v Evropi (Shape) v Monsu pri Bruslju. Nato je ob tem tudi tudi izrazil "iskreno in globoko sožalje družinam" žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški preiskovalci so se po napadu nagibali k teoriji, da je bil napad na položaj pakistanske vojske dobro pripravljena past talibanov, da bi izzvali spopad med Natovimi silami in pakistansko vojsko in poslabšali odnose med stranema.

Patrulja, v kateri so bili afganistanski in ameriški vojaki, naj bi padla v talibansko zasedo. Po krajšem obstreljevanju so se talibani umaknili proti pakistanski meji, Američani pa so jim sledili. Prišli so do mejne postojanke, ki so jo zamenjali za bazo upornikov, in poklicali na pomoč zračne sile.

Preiskavo o incidentu so zaupali ameriškemu generalu Stephenu Clarku, v njej pa so sodelovali tudi predstavniki Nata. Kot so ob tem pojasnili viri v ameriški vojski, ni nič neobičajnega, da takšno preiskavo vodi ameriška vojska namesto predstavnikov sil Natovih sil v Afganistanu, Isaf. Slednji običajno preiskavo izvaja, če so vpletene civilne žrtve.