Tožilstvo v prestolnici Spodnje Saške je še pojasnilo, da so prejeli devet zahtevkov za preiskavo suma korupcije. Wulff pa je danes, deset dni po izbruhu afere, na novinarski konferenci v svoji berlinski rezidenci prvič v živo komentiral zadevo. Za svoje postopke - sklepanje poslov s prijatelji - se je opravičil in dejal, da si je vedno prizadeval biti pošten in vesten predsednik.

"To ni bil pravi način in žal mi je," je dejal, a zavrnil tudi vsakršna namigovanja, da bi prijatelji, od katerih je prejemal usluge, kakorkoli vplivali na njegove odločitve. "Jasno izjavljam, da nikoli nisem nikomur nudil neupravičenih ugodnosti," je dejal, pri čemer je po poročanju AFP deloval vidno napet. Poudaril je še, da bo medijem omogočil popoln vpogled v zadeve v zvezi s posojili, ki jih je jemal za nakup hiše in zaradi katerih je postal predmet ogorčenih kritik.

Dostop do podatkov v zvezi s spornimi šestimi počitnicami, ki jih je preživel pri prijateljih, je, kot je dejal, medijem že omogočil. Nemce je tudi pozval, naj zaupajo v odločitve, ki jih je sprejemal kot predsednik. Wulff, ki je položaj predsednika Nemčije prevzel pred 17 meseci, se je pred dnevi znašel pod udarom medijev zaradi posojila za nakup hiše, ki ga je leta 2008, ko je bil še ministrski predsednik Spodnje Saške, prejel od soproge bogatega poslovneža Egona Geerkensa.

Kritikam se je pridružila tudi nemška opozicija, ki je mnenja, da bi moral predsednik podrobneje pojasniti to posojilo v višini okoli 500.000 evrov, ki ga je očitno dobil po nižji obrestni meri od tiste na trgu. Wulffa so sicer že leta 2010 v deželnem zboru Spodnje Saške zaslišali prav glede poslovnih odnosov z Geerkensom, a ne zaradi posojila, pač pa zaradi njegovega dopustovanja na Floridi decembra 2009.

Wulff in njegova družina so namreč brezplačno leteli v poslovnem razredu, kar naj bi sicer stalo 3000 evrov. V skladu s spodnjesaško zakonodajo člani vlade lahko prejmejo samo darila v vrednosti do deset evrov.