Po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje Ziada Tarika je bilo v dvanajstih napadih v Bagdadu ubitih 60 ljudi, 183 pa ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poleg tega je danes prišlo do pokola petčlanske družine v Bakubi, v Mosulu na severu države pa sta strelom podlegla dva vojaka, so sporočili iz lokalne policije.

Eksplozije v Bagdadu so po podatkih oblasti odjeknile v osrednjih predelih Alavi, Bab al Muatam in Karada, v Adamiji, Šuali in Šabu na severu, Džadriji na vzhodu in al Amilu na jugu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večina eksplozij naj bi odjeknila v soseskah, kjer živijo šiiti, čeprav so bili tarča napada tudi sunitski predeli. Pri eksplozijah gre za bombe, podtaknjene v vozilih, obcestne bombe kot tudi vozila, natovorjena z eksplozivom.

Najhujši napad se je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zgodil v al Amilu, kjer je bilo ubitih najmanj sedem ljudi. Eksplozija naj bi bila usmerjena v reševalce in predstavnike oblasti, ki so prihiteli na kraj eksplozije. Prizorišča eksplozij preletavajo iraški helikopterji, na kraj napadov pa so že prispela reševalna vozila. Iraške oblasti so poostrile varnost na kontrolnih točkah v prestolnici, še navaja AFP.

Kdo stoji za napadi, za zdaj ni znano. Gre za najhujši val nasilja v državi, odkar je iraški premier Nuri al Maliki, sicer šiit, izdal ukaz za aretacijo podpredsednika države Tarika al Hašemija iz vrst sunitov, obtoženega terorizma. Al Hašemijevo sekularno zavezništvo Irakija, ki predstavlja glavno sunitsko politično silo v iraškem parlamentu, se je sicer pred dnevi odločilo za bojkot parlamenta v znak protesta, ker naj bi premier al Maliki po njihovem koncentriral vso oblast v svojih rokah.