Tiskovni predstavnik policije v Brčkem, Halid Emkić, je danes sporočil zgolj začetnice imena osumljenke M. I., medtem ko so jo bosanski mediji identificirali kot Moniko Ilić oziroma Moniko Simonović, kot jo navaja tiskovna agencija BiH Fena. Osumljenka je bila aretirana v torek zvečer v Prijedoru, kjer se je vrsto let skrivala pred roko pravice.

Simonovićeva je osumljena, da je skupaj z Goranom Jelisićem sodelovala v brutalnem ubijanju in zlorabah Hrvatov in Bošnjakov v taborišču Luka na območju Brčkega. Kot 18-letna naj bi se poročila z Jelisićem, ki je sebe imenoval "srbski Hitler" in je bil pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obsojen na 40 let zapora.

Njen sedanji partner, s katerim je živela v Prijedoru, je sicer za banjaluški časnik Reporter zatrdil, da ni bila poročena z Jelisićem, ampak je bila ena njegovih žrtev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ime Monike Simonović je javnosti postalo znano med pričanji žrtev zločinov v BiH, za katere je bil obsojen Jelisić. Po navedbah nekaterih prič je Simonovićeva kljub otroškemu videzu slovela po svoji krutosti. Eden od nekdanjih zapornikov v taborišču Luka je za Dnevni Avaz povedal, da je videl, ko je razbila steklenico in z njo enemu od zapornikov razparala trebuh, še poroča AP.