V vladnem nasilju po začetku protestov z zahtevo po odstopu Asadovega režima je v Siriji doslej po ocenah ZN umrlo 5000 ljudi. Rusija in Kitajska sta oktobra družno blokirali predlog resolucije Varnostnega sveta z obsodbo nasilja proti protestnikom, ki so jo predlagale zahodne države.

Za zahodne države je sicer resolucija v obliki, kot sta jo predstavila Kitajska in Rusija, nesprejemljiva, saj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP krivdo za nastale razmere vali enakomerno tako na režim, kot na protestnike. Med drugim izraža zaskrbljenost zaradi nezakonitih dobav orožja uporniškim skupinam v Siriji, za kar pa za zdaj ni nobenih dokazov.

O osnutku resolucije bodo sedaj potekala pogajanja. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki decembra predseduje Varnostnemu svetu ZN, vsebine osnutka resolucije ni razkril, dejal pa je, da išče pot za prenehanje nasilja v Siriji in pomoč pri nadaljevanju političnih reform.

Nemški veleposlanik pri ZN Peter Wittig je novinarjem povedal, da se o osnutku pogovarjajo, saj pomeni priložnost za premostitev razlik in prenehanje molka Varnostnega sveta ZN o Siriji. Zahodne države si želijo bolj jasne obsodbe kršenja človekovih pravic s strani režima in jasno navedbo ukrepov, ki jih mora Asadova vlada izvršiti.