Kot piše južnoafriški časnik Times, so na domu ene od sosed nekdanjega predsednika z njenim privoljenjem namestili tri kamere, ki jih je policija v ponedeljek že odstranila. Sicer ni želela povedati, ali sta ji agenciji Reuters in AP plačali za prostor, kjer sta namestili kamere.

Po navedbah policije so bile kamere nameščene brez vednosti Mandeline družine, medtem ko Times navaja priznanje prebivalcev vasi Qunu, da so vedeli za kamere.

Agencija AP je zagotovila, da njene kamere niso bile vklopljene. Uporabili naj bi jih le v primeru "odmevne zgodbe", povezane z Mandelo. Agencija je po poročanju lokalnih medijev še navedla, da je kamere namestila tudi v Vatikanu pred smrtjo papeža Janeza Pavla II.

Tamkajšnja policija je medtem izrazila bojazen, da utegne biti v vasi Qunu več kamer. 93-letni Mandela je v rojstni vasi preživel večji del letošnjega leta. Poslabšanje njegovega zdravja, zaradi česar so ga morali januarja prepeljati v bolnišnico, je sprožilo val zaskrbljenosti javnosti in pritegnilo tudi veliko pozornost medijev.