Misija je v skoraj devetih letih zahtevala življenja 4500 ameriških vojakov, okoli 32.000 jih je bilo ranjenih, stala pa je več kot 800 milijard dolarjev. Cena, ki po ocenah Panette ni bila previsoka, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

V slavnostnem nagovoru vojakom je poudaril, da se ZDA glede Iraka nimajo česa sramovati. "Tu smo prelili veliko krvi. Ampak ne zaman. S to misijo smo dosegli, da je ta država spet suverena, neodvisna, samostojna in lahko skrbi za lastno varnost," je poudaril.

"Odhajate z velikim ponosom, trajnim ponosom," je dejal Panetta v nagovoru vojakom. "Odhajate z jasno potrditvijo, da so vaše žrtve pomagale iraškemu narodu odpraviti tiranijo in ponudile prihodnjim generacijam te države upanje za mir in boljše življenje," je dejal.

Današnje slovesnosti v ameriški bazi pri Bagdadu sta se ob Panetti med drugim udeležila tudi načelnik združenega poveljstva ameriških oboroženih sil, general Martin Dempsey, in vrhovni poveljnik ameriških sil v Iraku, general Lloyd Austin. Irak pa sta predstavljala načelnik generalštaba iraške vojske, general podpolkovnik Babaker Zebari, in predstavnik obrambnega ministrstva, generalmajor Mohamed al Askari.

V Iraku je trenutno še okoli 4000 ameriških vojakov, ki pa bodo državo zapustili v prihodnjih nekaj dneh, do konca leta. S tem se bo dokončno zaključil poseg v Iraku, v katerem so imeli Američani na vrhuncu konflikta okoli 170.000 vojakov v več kot 500 bazah po vsej državi.

Zdaj sta ostali v ameriških rokah samo še dve oporišči. Po 31. decembru pa bo v Iraku ostalo samo še 150 ameriških vojakov, ki bodo zadolženi za varovanje ogromnega poslopja ameriškega veleposlaništva v Bagdadu.