Rusija je prošnjo za članstvo v WTO vložila leta 1993, vendar so se pogajanja zavlekla, še zlasti po konfliktu z Gruzijo leta 2008. Moskva in Tbilisi sta šele po več mesecih pogajanj ob posredovanju Švice novembra dosegli dvostranski dogovor in Gruzija je umaknila veto.

Rusija se bo WTO pridružila kot zadnje večje svetovno gospodarstvo. Članstvo naj bi prineslo koristi vsem; ruski potrošniki upajo na stabilnost cen ali celo občuten upad življenjskih stroškov. Svetovna banka računa, da bo ruski vstop v WTO državi omogočil okoli 3,3-odstotno gospodarsko rast v prihodnjih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na drugi strani si svetovno gospodarstvo obeta nove možnosti za sodelovanje z Moskvo. Podjetja tako računajo, da bo članstvo Rusije v WTO pomagalo pri odpravi trgovinskih ovir, kar jim bo olajšalo dostop do 140 milijonskega trga.

Sicer pa kritični ruski časnik The New Times izpostavlja tudi, da bo ruska industrija sedaj prvič prisiljena izboljšati lastno produktivnost. Liberalizacija bi znala precej prizadeti nekonkurenčni bančni sektor, strokovnjaki pa napovedujejo tudi obsežna odpuščanja v številnih sektorjih ruskega gospodarstva, ki se vse od sovjetskih časov niso modernizirali.

Vstop Rusije v WTO sicer ne bo dokončen, dokler ga ne ratificira ruska duma. To naj bi se zgodilo do sredine prihodnjega leta.