Republikanci so predlogu zakona namreč dodali zeleno luč za sporni naftovod iz Kanade do Mehiškega zaliva v Teksasu. Poleg tega bi podaljšanje začasnih davčnih olajšav na plače za 160 milijonov Američanov financirali povsem drugače, kot si želijo Bela hiša in demokrati, iz podpore za brezposelnost pa so izvzeli okrog 3,3 milijona ljudi.

Za demokrate je to nesprejemljivo, zato napovedujejo blokado. Edini dogovor o pomembnejšem vprašanju, ki naj bi nastal do konca leta, je tako za zdaj potrditev proračuna za Pentagon.

Bistvo vseh sporov je v tem, da želijo demokrati na vsak način nekje doseči potek veljavnosti davčnih olajšav iz časov Obamovega predhodnika Georgea Busha za premožne Američane, republikanci v predstavniškem domu pa ne pristajajo na povišanje davkov.

Demokrati želijo številne reči financirati s pomočjo višjih davkov za bogate, republikanci pa so pripravljeni le na krčenje porabe, medtem ko o višjih davkih nočejo niti slišati.

Vodja republikanske večine v predstavniškem domu Eric Cantor iz Virginije je v torek razposajeno izzival Obamo, ki je zadnje tedne pozival kongres, naj podaljša olajšave na plače in podporo za brezposelne, da je predstavniški dom svoje delo opravil in zdaj ga mora še senat z Obamo, saj se mudi.

Demokrati so imeli doslej v rokah toplo politično žemljico za volitve prihodnje leto, ker bi krivdo za propad podaljšanja olajšav zvalili na republikance. Sedaj se lahko zgodi, da bo vse skupaj koristilo republikancem.

"Podaljšujemo davčne olajšave, podporo za brezposelne in ščitimo pokojninski sistem brez višjih davkov, ki bi ubili delovna mesta. Dodali smo tudi moder ukrep, ki bo pomagal ustvariti delovna mesta," je dejal predsednik predstavniškega doma John Boehner.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je hladno odgovoril, da delo ni opravljeno in da kongres ne sme na praznične počitnice. Vodja senatne večine Harry Reid pa je dejal, da predlog predstavniškega doma nima nobenih možnosti za pot skozi senat.

Prvi problem je to, da so republikanci zakonu prilepili gradnjo 2700 kilometrov dolgega naftovoda iz Kanade do Teksasa. Obama je dovoljenje za gradnjo zadržal do konca volitev 2012, ker želi vlada dokončati študije o učinku projekta na okolje.

Republikanci trdijo, da s tem ustavlja nastanek 100.000 novih delovnih mest, čeprav izvajalec, podjetje TransCanada, računa na okrog 20.000 delovnih mest. State Department, ki je odgovoren za projekt, ker teče prek državne meje, pa računa na največ 6000 delovnih mest. Naftovod sicer podpirajo tudi sindikati in nekateri demokrati.

Demokrati so želeli nadomestilo za 180 milijard dolarjev, s katerimi bi poplačali davčne olajšave na plače in podaljšali plačevanje podpore brezposelnim, najti v povišanju davka za milijonarje. Republikanci so v predlog dali enoletno zamrznitev rasti pokojnin, zmanjšanje porabe za zdravstvo upokojencev z več kot 80.000 dolarji dohodka na leto, odvzem dela denarja za zdravstveno reformo in druge ukrepe.