Tunde Hando - soproga evropskega poslanca Jozsefa Szajerja iz vrst Orbanove stranke Fidesz - bo devetletni mandat na čelu OBH, ki predstavlja vrh madžarskega sodstva, nastopila s 1. januarjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem AFP navaja oceno vodje madžarskega urada Transparency International, da po imenovanju Handove sodstvo verjetno ne bo ukrepalo proti vladi ter da ne bo ustreznega nadzora in ravnotežja med sodno in izvršno vejo oblasti.

Sporen OBH je bil vzpostavljen z nedavnim zakonom, ki je uvedel velike spremembe v sodnem sistemu na Madžarskem. Med drugim je ta organ pristojen za imenovanje novih sodnikov in izbiro sodišč, ki obravnavajo določene zadeve, pojasnjuje AFP.

Parlament v Budimpešti je sicer danes izvolil tudi novega predsednika vrhovnega sodišča s po novem devetletnim mandatom.

Ta položaj bo moral štiri leta pred iztekom svojega sedemletnega mandata zapustiti Andras Baka, ki je javno kritiziral Fideszovo pravosodno reformo. Nasledil ga bo Peter Darak, ki mu mnogi očitajo pomanjkanje izkušenj.

Zaradi imenovanja izrazito strankarskih ljudi na ključne položaje je Orbanova vlada - ta ima v parlamentu dvotretjinsko večino in s tem skorajda neomejeno moč v državi - tarča ostrih kritik tako s strani opozicije kot tudi madžarskih in tujih nevladnih organizacij. Ob še glasnejših kritikah je bila aprila letos na Madžarskem sprejeta tudi nova ustava.