Na poročilo Pillayjeve se je med drugimi odzval nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki se mudi v New Yorku. Izrazil je zgroženost nad grozodejstvi al Asadovega režima in dejal, da si morajo vse države, ki še oklevajo, premisliti ter ukrepati. Kritičen je bil tudi francoski veleposlanik pri ZN Gerard Araud, ki je dejal, da je VS ZN "moralno odgovoren" za ubijanje v Siriji, saj ni uspel obsoditi krvavega zatrtja protirežimskih protestov.

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice pa je menila, da poročilo Pillayjeve kaže na nujnost ukrepanja, in pozvala kolege v Varnostnem svetu h konkretnim korakom.

Vse je odvisno od Rusije in Kitajske, ki sta doslej vse konkretne korake blokirali. Državi sta 4. oktobra zagrozili z dvojnim vetom na poskus sprejetja resolucije, ki bi od sirskega predsednika zahtevala ustavitev pobijanja lastnega prebivalstva, ki že devet mesecev zahteva njegov odstop. Rusija Siriji med drugim prodaja orožje in zamenjava režima ni v njenem političnem interesu.

Zaradi Rusije in Kitajske Varnostni svet ZN ni sposoben uresničiti poziva Sveta ZN za človekove pravice vsem organom ZN, naj se odzovejo na hude kršitve človekovih pravic. Sankcije so sprejele države EU, ZDA, Turčija in tudi Arabska liga. Predstavniki slednje se bodo na ravni zunanjih ministrov znova sestali predvidoma 17. decembra v Kairu, da bi razpravljali o razmerah v Siriji.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer danes v Moskvi ocenil, da so očitki na račun Rusije, da blokira sprejetje resolucije v Varnostnem svetu, "nemoralni" ob dejstvu, da Zahod ne želi pritisniti na skrajneže v Siriji in obsoditi njihovega nasilja.

Ponovil je rusko stališče, da Varnostni svet ne bi smel stigmatizirati zgolj režima Bašarja al Asada, temveč bi moral obsoditi tudi skrajneže, "katerih cilj je izzvati humanitarno katastrofo, kar bi vodilo do tujega posredovanja v Siriji".

Navi Pillay je Varnostnemu svetu ZN na zasedanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, v ponedeljek tudi povedala, da je položaj v Siriji neznosen in da dosega raven zločinov proti človeštvu. Pillayjeva je VS ZN tudi priporočila uvedbo postopka proti al Asadu pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) v Haagu.

V Siriji medtem poteka splošna stavka proti režimu, nadaljujejo pa se tudi spopadi med protestniki in varnostnimi silami.

Po podatkih opozicijskih aktivistov so varnostne sile na severozahodu države ob meji s Turčijo v ponedeljek ubile enajst civilistov, še 26 pa je bilo ranjenih.