Paket je bil naslovljen na veleposlanika, imena pošiljatelja pa na njem ni bilo, razbrati je bilo mogoče le, da je poslano iz Italije. Ker je vzbudil sume osebja veleposlaništva, so poklicali francosko policijo, ki je nato v njem odkrila "eksplozivno napravo omejene jakosti".

Policija je bombo nato uspešno deaktivirala, pri čemer po navedbah veleposlaništva ni bil nihče ranjen in ni nastala gmotna škoda.

Kot sicer poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovan vir pri pariški policiji, so uslužbenci veleposlaništva policijo poklicali, ko se je začel iz ovojnice - ta je bila takrat shranjen v kleti - viti dim, kar naj bi že bil "začetek eksplozije".

Policisti so v manjši ovojnici našli žice in baterijo, bombo pa so deaktivirali s pomočjo vodnega topa, še piše AFP in dodaja, da je bila bomba "osnovna".

Kdo bi lahko bil pošiljatelj pisemske bombe, zaenkrat ni znano, vendar pa incident sledi vrsti podobnih napadov na predstavnike evropskih vlad in finančnih institucij v zadnjih dneh, za katere so odgovornost prevzeli italijanski anarhisti.

V petek je italijanska Federazione Anarchica Informale (FAI - Neformalna federacija anarhije) prevzela odgovornost za napad s pisemsko bombo, v katerem je skoraj oslepel prvi mož italijanskega davčnega urada Equitalie. Dan pred tem je policija sporočila, da je prestregla pisemsko bombo, naslovljeno na vodjo največje nemške banke Deutsche Bank.

FAI je prevzel odgovornost tudi za pisemsko bombo, poslano strogo varovanemu grškemu zaporu, v katerem je zaprtih več levičarskih skrajnežev.

FAI je bil sicer odgovoren za vrsto bombnih napadov v Rimu pred približno letom dni, v katerih sta bila ranjena dva uslužbenca tamkajšnjih veleposlaništev Švice in Čila, med tarčami pa je bilo tudi grško veleposlaništvo, še piše AFP.

Nova italijanska pravosodna ministrica Paola Severino je medtem danes prejela ovojnico z dvema nabojema za pištolo in grožnjami. Ovojnico z grožnjami je dobil tudi rimski župan Gianni Alemanno. Odgovornost je prevzela skrajna levičarska prepovedana organizacija Krog Mario Gallesi, ki ji pripisujejo povezave s teroristi Novih rdečih brigad.