"Nasilni napad na Jarinju je organiziral in vodil Zvonko Veselinović osebno. Imamo posnetek, ki to dokazuje. Napad na Jagnjenici pa je vodil in organiziral njegov brat, tudi to smo posneli," je dejal Drews. Dodal je, da je Veselinovića gumijasti naboj zadel v vrat, zato naj bi bil "trenutno zunaj igre", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Drews trdi, da ima Kfor posnetke dogajanja na barikadah ter da je z njihovo pomočjo že identificiral večje število oseb, ki so sodelovale v nasilju. Posnetke je Kfor posredoval misiji EU Eulex, ki tesno sodeluje s srbskimi oblastmi. Drews je v pogovoru s srbskimi novinarji dejal še, da je silam Kforja dovolil uporabo strelnega orožja, vendar ga niso uporabili, saj ni bilo mogoče razlikovati med civilisti, ki so protestirali, in ljudmi, ki so iz ozadja metali granate in molotovke. Po njegovih besedah sta med vojake Kforja prileteli vsaj dve granati, zaradi česar so nekateri vojaki dobili opekline, dva izmed njih pa sta še vedno na zdravljenju.

Srbski mediji so sicer že nekaj dni po spopadih poročali, da je Veselinović, ki je glavni tihotapec goriva in cigaret na severu Kosova, skupaj s skupino dvajsetih oboroženih mož vodil lokalne Srbe v spopadu z mirovnimi silami Kfor na mejnem prehodu Jarinje.

Mediji so se sklicevali na podatke srbskih obveščevalnih služb, ki so poročale, da je Veselinovićeva skupina v noči pred izbruhom spopadov 27. septembra postavila barikade ob vojaški bazi Kforja. Kfor je to razumel kot provokacijo in v zgodnjih jutranjih urah postavil bodečo žico in začel rušiti barikado. Kake tri ure kasneje je skupina okoli dvajsetih Srbov na čelu z Veselinovićem napadla sile Kfor, ki so odgovorile s solzivcem in gumijastimi naboji.

V obveščevalnih podatkih se sicer Veselinovića poleg tihotapstva povezuje tudi z nedavnimi grožnjami s smrtjo vodji srbske pogajalske skupine Borku Stefanoviću in ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću.