"Četudi seštejemo vse t.i. dokaze, to nanese le nekaj več kot 0,5 odstotka vseh glasov," je v telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Dmitrij Peskov. To po njegovem mnenju kljub domnevni spornosti nekaterih izidov ne more vplivati na vprašanje legitimnosti volitev ali volilnih izidov v celoti.

Predsednik Dmitrij Medvedjev je sicer pred dnevi napovedal, da bodo domnevne nepravilnosti in poneverbe volilnih izidov preiskali, glede sobotnih množičnih protestov v Moskvi pa je dejal, da se ne strinja z izjavami protestnikov.

Tudi premier Putin se je na množične proteste, h katerim je pozvala opozicija, odzval zadržano rekoč, da ima vsakdo pravico izražati svoje mnenje, dokler to počne mirno in spoštuje zakone. Samo v Moskvi se je protestov zaradi domnevnih kršitev in nepravilnosti na volitvah udeležilo več deset tisoč ljudi.

Na volitvah je zmagala stranka Enotna Rusija premiera Putina, ki je ohranila večino v parlamentu, četudi je v primerjavi z volitvami pred štirimi leti občutno izgubila na podpori.

Nekdanji ruski finančni minister Aleksej Kudrin, ki je zaradi nestrinjanja z gospodarsko politiko Medvedjeva septembra odstopil s položaja, pa je danes sporočil namero, da vstopi v politiko in sodeluje pri oblikovanju liberalnega gibanja.

"Začenja se proces konsolidacije liberalnih in demokratičnih sil. Pripravljen sem sodelovati," je dejal v današnjem intervjuju za časnik Vedomosti, dva dni po sobotnih množičnih protestih in tri mesece pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bo za tretji predsedniški mandat potegoval Putin.

Kudrin, ki je v mednarodnih finančnih krogih zelo spoštovan, je za Vedomosti še dejal, da na volitvah ni glasoval za Putinovo Enotno Rusijo, da pa Putina spoštuje, čeprav imata s premierom različne poglede.

Rusi razjarjeni zaradi Medvedjevih komentarjev o protestih v Moskvi

Ruski uporabniki facebooka so se močno razjezili nad ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom in njegovo obljubo, da bo preučil poročila o volilnih nepravilnostih, ki jo je dopolnil z nepremišljenim komentarjem protestnih shodov za pravične volitve. Pod njegovo objavo ob 21. uri po srednjeevropskem času v nedeljo, se je pojavilo okoli sedem tisoč komentarjev.

Zgodnji naključni vzorec sicer namiguje, da so komentarji približno enakomerno razporejeni med sovražne, podporne in nevtralne.

Medvedjev je v nedeljo namreč priznal, da je med parlamentarnimi volitvami prišlo do nekaterih kršitev, nato pa je na facebooku objavil, da je že dal navodila, da se pregledajo vsa uradna poročila volišč. Jezo Rusov pa so najverjetneje izzvale Medvedjevove izjave na temo sobotnega protesta proti rezultatom volitev.

Protesta v Moskvi se je udeležilo okoli 50 tisoč ljudi, Medvedjev pa je zapisal, da se ne strinja s slogani in izjavami, ki so jih protestniki lahko slišali na shodu. Uporabniki na facebooku so predsednika opozorili, da je bil glavni slogan protestnega shoda "Za pravične volitve“.

Najpogostejši komentarji Medvedjevove objave so se tako glasili: "Torej ste proti sloganu: 'Za pravične volitve'?“

Zelo pogosto so se pojavili tudi komentarji "lažnivec“, mnogo uporabnikov pa je komentarje zapolnilo predvsem s kletvicami.