Na spletni strani Uriminjokkiri, ki jo sicer vodi država, so zapisali, da bi bile te nepričakovane posledice nekakšna oblika psihološke vojne.

Letos celo tri jeklene jelke

Vsakoletno tradicijo prižiganja 'stolpa Božičnega dreveščka' so v Južni Koreji leta 2003 prekinili zaradi izboljšanja odnosov s severno sosedo, so pa tradicijo oživili lani, ko so se odnosi poslabšali.

Po poročanju tiskovne agencije AP je minister za obrambo potrdil, da bo Južna Koreja letos krščanskim skupinam dovolila prižig še dveh stolpov. Oblasti so sporočile, kje bodo stolpi stali, tistih 15 dni, ko bodo tam, pa bodo povečali varovanje.

Razširjanje krščanskega sporočila

30-metrski stolp iz železa, postavljen v obliki jelke, so lani že postavili na hribu Aegibong, kakšne tri kilometre stran od meje. Na njem je bilo na tisoče majhnih lučk. Po poročanju lokalnih medijev so stolp lahko videli iz nekaterih mest po Severni Koreji.

Pjongjang je v preteklosti Seul obtožil, da s pomočjo drevesa razširja krščansko sporočilo po državi, odnosi med državama pa sta zadnjih nekaj mesecev napeti. Južna Koreja Severno obtožuje, da je ta marca lani potopila eno od njihovih bojnih ladij, v nesreči je umrlo 46 ljudi, Sever pa to zanika. Nekaj mesecev zatem se je vse skupaj še zaostrilo, ko je Severna Koreja bombardirala južnokorejski otok, umrlo pa so štirje ljudje.