"Globoko sem razočaran z rezultati vrha Evropske unije minuli teden, in sicer zato, ker menim, da obstaja sedaj resnična nevarnost, da bo Velika Britanija s časom v EU postala izolirana in marginalizirana," je za britansko televizijsko hišo BBC povedal Clegg, sicer vodja liberalnih demokratov.

"Ne mislim, da je to dobro za tiste, ki imajo službe v Cityju (londonskem finančnem središču) ali kjerkoli drugje. Ne mislim, da je to dobro za rast. Ne mislim, da je to dobro za družine po državi," je dejal in s tem pokazal odločno nasprotovanje politiki partnerja v vladni koaliciji Camerona, vodje konservativcev, odgovornega za britanski veto v Bruslju minuli petek.

Do danes kvečjemu obžaloval

Gre za najbolj odločen izraz nestrinjanja s Cameronovo politiko s Cleggove strani, saj se je doslej omejeval zgolj na izražanje "obžalovanja" glede tega, da se je Velika Britanija odpovedala sodelovanju v dogovoru za krepitev fiskalne unije na območju evra, ki ga je v petek na vrhu EU v Bruslju sprejelo 26 ostalih držav članic EU.

Tokrat pa je je Clegg v izjavi za BBC posvaril tudi pred delovanjem britanskih konservativcev v smeri izstopa države iz EU, saj bi Velika Britanija s tem postala "globalni pritlikavec". "Menim, da bo Britanija, če izstopi iz EU, za Washington postala nepomembna in bo v svetu obveljala za pritlikavko, jaz pa si želim v svetu stati pokončno in igrati vodilno vlogo," je izjavil Clegg.

Clegg pa je izključil možnost pogovorov o odhodu njegovih liberalnih demokratov iz vladne koalicije s Cameronovimi konservativci, saj bi to preveč škodilo državi v sedanjih časih velike gospodarske negotovosti.

Hague odločno proti pomislekom

S Cleggovo trditvijo, da je vladna koalicija Veliki Britaniji v težkih časih še kako potrebna, se je strinjal tudi britanski zunanji minister, znani evroskeptik William Hague, ki pa je obenem odločno zavrnil Cleggove pomisleke, da bi britanski veto na petkovem vrhu EU lahko vodil v marginalizacijo države znotraj unije.

Kljub temu je veliko britanskih časnikov danes izrazilo pomislek, da si je britanska diplomacija na bruseljskem vrhu privoščila velik spodrsljaj, saj je prepozno predstavljala lastne predloge in napačno ocenila preference in interese drugih, na reševanje evra osredotočenih držav.

Britanski premier David Cameron bo navedbe Clegga komentiral jutri.