Po poročanju svetovnih medijev pa se je Putin danes znašel pod največjim političnim pritiskom v času 12-letne vladavine, saj so ulice Moskve in drugih mest preplavili jezni protestniki. Protestnikov naj bi bilo okoli 50 tisoč.

"Spoštujem stališča protestnikov"

"Spoštujemo stališča demonstrantov, slišimo, kaj govorijo in še naprej jih bomo poslušali," je Putinovo izjavo prebral njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Kljub temu pa je ruski centralni volilni odbor medtem zavrnil vsakršno možnost odstavitve predsednika državne volilne komisije Vladimirja Čurova, ki jo zahtevajo protestniki, ki si sicer prizadevajo za razveljavitev izidov minulih volitev in njihovo ponovno in pravično izvedbo.

Protestniki za nepošteno izvedbo volitev krivijo Čurova in zahtevajo njegov odstop, a v centralnem volilnem odboru sta to možnost po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax podprla le dva člana komiteja, sicer pripadnika komunistične stranke.

"Ne strinjam se niti s slogani niti z izjavami protestnikov," je danes na svoji strani na socialnem omrežju Facebook zapisal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Tako se je prvič odzval na sobotne množične proteste proti domnevnim poneverbam in nepravilnostim, ki so sooblikovale izide ruskih parlamentarnih volitev 4. decembra.

Zaukazal preiskavo kršitev

Ne glede na nestrinjanje s sporočili protestnikov, ki so v soboto zasedli trge kakih 50 večjih mest po državi, je Medvedjev v sporočilu na Facebooku poudaril, da je ukazal preiskavo domnevnih kršitev pravil in poneverb volilnih izidov, nad katerimi se pritožujejo demonstranti.

"V skladu z ustavo imajo ruski državljani svobodo govora in zborovanja. Ljudje imajo pravico izražati svoje mnenje, kar so včeraj tudi storili. Lepo, da je vse minilo v skladu z zakoni," je še zapisal Medvedjev.

Njegov zapis je na Facebooku že naletel na večinoma jezne odzive. V več kot 1500 komentarjih so najpogosteje njegovo stališče označili za sramotno, nekaj ljudi pa ga je vprašalo, če se res ne strinja z glavnim sloganom protestnikov, da želijo poštene volitve.

Medvedjev se je odzval le nekaj ur po tem, ko je svoje stališče prek tiskovnega predstavnika javnosti posredoval Putin. Ruska voditelja sta se na proteste po nekaj dneh tišine odzvala prvič, nista pa se pojavljala v javnosti.

Poročali smo: Protest je končan, vse oči uperjene v Kremelj

Proti nepravilnostim na volitvah, na katerih je zmagala vladajoča Putinova Enotna Rusija, se je na največjih protestih opozicije v Moskvi od razpada Sovjetske zveze po neodvisnih ocenah v soboto zbralo med 50.000 in 80.000 ljudi. Po ocenah policije je bilo protestnikov 25.000. Več deset tisoč protestnikov se je zbralo tudi v okoli 50 mestih po vsej državi.

Možnost za spremembe

Protesti so minili mirno, po državi so prijeli le nekaj več kot deset ljudi. "Trenutno imamo dejansko možnost narediti neke spremembe," je dejala 44-letna Anna Bekhmentova. "Nihče, ki ga poznam, ni volil z Enotno Rusijo,” je dodala.

Eden od vodij opozicije, ki so organizirali proteste, bivši minister Boris Nemcov je za radio Kommersant že napovedal nove proteste 17., 18. in 24. decembra. Kot je poudaril, bodo s protesti nadaljevali do izpolnitve zahtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.