Nekdanji predsednik predstavniškega doma Gingrich je šele pred kratkim prevzel vodstvo v anketah kot zadnji v vrsti kandidatov, ki so se republikancem zazdeli ustrezna alternativa nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyju. Nazadnje je to bil temnopolti poslovnež iz Georgie Herman Cain, ki pa je odstopil od tekme zaradi spolnih škandalov.

S temi škandali je bogata tudi Gingricheva zgodovina, vendar pa mu to za zdaj ne škodi. Med debato je bilo postavljeno vprašanje o tem, da je Gingrich že tretjič poročen, pri čemer je vsako prejšnjo ženo varal z naslednjo. Gingrich se tokrat ni branil s sklicevanjem na zaposlenost in domoljubje, ampak je dejal, da je za svoje grehe zaprosil za odpuščanje. Teksaški guverner Rick Perry je sicer menil, da nekdo, ki vara svojo ženo, vara tudi poslovne partnerje.

Sicer so se kandidati na soočenju strinjali, da predsednik ZDA Barack Obama slabo vodi gospodarstvo in se zavzeli za nižanje davkov. Romney, Gingrich in teksaški kongresnik Ron Paul so bili dosledni in so podprli tudi Obamov poziv kongresu, naj podaljša začasne davčne olajšave na plače. Perry, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann pa so zanimivo proti olajšavam, ki koristijo večini navadnih Američanov. Nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman se tokrat soočenja ni udeležil, ker vodi kampanjo med volivci države New Hampshire.

Gingrich se je moral braniti pred obtožbami, da je dolgoletni washingtonski politik, pri čemer je to v ameriških političnih kampanjah nekaj negativnega, čeprav volivci običajno vedno znova volijo ene in iste osebe. Gingrich se je branil z napadi. Romneyju je zabrusil, da je edini razlog, da tudi sam ni karierni politik to, da je leta 1994 v Massachusettsu izgubil volitve za senat proti pokojni demokratski legendi Edwardu Kennedyju. Romney se je strinjal in dejal, da je bil poraz dober, ker se je lahko posvetil nabiranju poslovnih izkušenj.

Gingrich je vztrajal pri svoji definiciji Palestincev kot "izmišljenega" naroda, s čimer si je nabral hude kritike, čeprav ne toliko med republikanci. Večina kolegov se je s tem strinjala razen Romney, ki je dejal, da to lahko škodi izraelskemu premieru Benjaminu Netanjahuju pri iskanju miru. Sicer pa se je Gingrich predstavljal kot republikanec po modelu nekdanjega predsednika Ronalda Reagana. Paul je trdil, da je edini pravi konservativec v kongresu, Bachmannova pa je napadla Gingricha in Romneyja, da sta v bistvu demokrata.

Romney se je branil, da njegova zdravstvena reforma v Massachusettsu ni bila takšna kot je Obamova, Gingrich pa je med drugim trdil, da ni lobiral za državni hipotekarni podjetji Freddie Mac in Fannie Mae, ki ju je rad kritiziral, kljub temu pa pospravil v žep 1,5 milijona dolarjev honorarja za "strateško svetovanje".