"Okvir dogovora se zdaj izrisuje, obeti so boljši, kot so bili včeraj ob tem času," je dejal predstavnik Tim Gore iz organizacije Oxfam. "Toda ob tako kompleksnem paketu, o katerem se pogajamo, je treba odgovoriti na številna pomembna vprašanja," je dodal.

Ker so se pogajanja, ki bi se morala končati v petek, zavlekla, so morale številne delegacije preložiti predviden povratek v domovino.

Obeti za dogovor o nadaljevanju kjotskega protokola, za podnebni sklad in za časovnico za dosego pravno zavezujočega globalnega podnebnega sporazuma sicer niso dobri.

EU vztraja na zagotovitvi dogovora o časovnici za pripravo globalnega pravno zavezujočega sporazuma. Pogajalci pa želijo doseči tudi most med letom 2012, ko se izteče prvo obdobje kjotskega sporazuma, in letom 2020, ko naj bi bile države pripravljene sprejeti pravno zavezujoče cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Uspeh ali poraz Durbana je odvisen od odločitve majhnega števila držav, ki se še niso zavezale k časovnici, je izpostavila evropska komisarka za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard. Vse več držav zato stopnjuje pritisk na največji onesnaževalki - Kitajsko in ZDA.