Amnesty International in podpisniki apelov od držav zahtevajo, naj spoštujejo, varujejo in izpolnjujejo pravice posameznikov. Maraton poteka med 3. in 17. decembrom po številnih državah, v Sloveniji pa so se mu pridružili že tretje leto zapored.

Zbiranje apelov za človekove pravice poteka na spletni strani Amnesty International, v knjižnicah, na fakultetah, v več kot 30 šolah in na več kot 20 javnih mestih, osrednja akcija pa je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani, je za STA pojasnila Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija. Letos apele za človekove pravice pišejo za šest primerov, v katerih so posamezniki ali skupine preganjani zaradi izvajanja svobode izražanja.

Nagličeva med drugim izpostavlja zbiranje apelov za študenta iz Azerbajdžana, ki je zaprt zaradi mirnega aktivizma, novinarja iz Irana in posameznika iz Turčije, ki mu grozi zapor, ker ne želi opravljati vojaškega roka.

Lani je Amnesty International Slovenija v podporo posameznikom, ki so jim kršene človekove pravice, zbrala okoli 3000 podpisov, podporniki in aktivisti Amnesty International iz več kot 50 držav pa so podpisali več kot 636.000 apelov.