Iran je minulo nedeljo objavil, da je na vzhodu države sestrelil ameriško brezpilotno letalo tipa RQ-170 sentinel, ki je kršilo iranski zračni prostor. Priletelo naj bi iz sosednjega Afganistana. BBC poroča, da so ZDA že potrdile izgubo letala in dodale, da naj bi letalo strmoglavilo zaradi napake.

Ameriški uradniki so, tako poroča Jutarnji list, sporočili, da naj bi bilo letalo del flote, ki že štiri leta uspešno iz zraka nadzira Iran. Do tega trenutka pa nihče o tem ni vedel ničesar. ZDA in Iran sicer nimata nikakršnih diplomatskih odnosov in stikov. Vse kar se zgodi v Iranu in se dotika ZDA pa Washington ureja preko švicarskega veleposlaništva v Teheranu, navaja BBC.

Iran naj bi se zdaj pisno pritožili Združenim narodom in od njih zahtevali obsodbo "te kršitve". Pismo so naslovili na generalnega sekretarja ZN ter predsedujoča Varnostnemu svetu ZN in Generalni skupščini ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska televizija je v četrtek objavila tudi posnetke letala, ki naj bi ga sestrelile in zajele iranske sile. Na letalu ni videti veliko poškodb, navaja AFP, ki dodaja, da v Pentagonu že preučujejo posnetek.

BBC še poroča, da naj bi se Iran prav dobro zavedal, da lahko s pomočjo tega letala dobi pomembne tehnološke informacije. Tega se zaveda tudi Pentagon, ki je glede tega že izrazi zaskrbljenost.

Iranski letalski brigadni general Amir Ali Hadžizadeh je na posnetku pojasnil, da so letalo pravzaprav ujeli s prestrezanjem njegovega signala. "Padlo je v past naše enote za elektronsko bojevanje, ki ji ga je nato uspelo pristati z minimalnimi poškodbami," je dejal.