Trump je za televizijsko soočenje v Des Moinesu v Iowi 27. decembra najprej dobil "košarico" od nekdanjega guvernerja Utaha Jona Huntsmana in teksaškega kongresnika Rona Paula. Sledil je nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, sedaj pa še Perry in Bachmannova. Ostala sta mu le nekdanji predsednik predstavniškega doma iz Georgije Newt Gingrich in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum.

Trump, ki se je z mislijo na udeležbo v republikanski predsedniški tekmi poigraval do maja letos, se je na uvodne odklonitve sodelovanja odzval precej ostro. Nekdanjemu guvernerju Utaha Huntsmanu ter kongresniku iz Teksasa Paulu je sporočil, da ni treba, da prideta, ker tako ali tako nimata nobenih možnosti za zmago. Pri Romneyju je dejal le, da ga razume, čeprav ni razložil zakaj, glede zadnjih dveh pa se še ni izjasnil.

Huntsmanova kampanja je sicer sporočila, da se oddaje o "predsedniškem vajencu" ne bodo udeležili, Paulova kampanja, pa da bo Trumpova prisotnost prispevala "k cirkuškemu ozračju". Komentator televizije Fox Charles Krauthamer je Trumpovo soočenje označil za slabo šalo, nekdanji svetovalec predsednika Georgea Busha Karl Rove pa je menil, da lahko udeležba kandidatom le škodi.

Republikanci imajo decembra že dve televizijski soočenji, nato pa jih že 3. januarja čakajo strankarska zborovanja v Iowi. Romney in Perry sta Trumpu sporočila, da sta dve soočenji dovolj in se bosta raje posvetila srečanjem z volivci kot pa Trumpovemu soočenju na televiziji Ion v organizaciji konservativnega medija NewsMax.

Proti Trumpovi debati se je izrekel tudi predsednik republikanske stranke Reince Priebus, ker se Trump sedaj poigrava z mislijo na neodvisno kandidaturo in kot tak ne bi bil primeren kot voditelj. Trump se sicer brani, da je odličen voditelj, kar naj bi dokazovale njegove oddaje o vajencih, prav tako pa naj bi dobro poznal problematiko.

Trump se je najprej razglašal za republikanskega kandidata in je odločno zahteval, da predsednik ZDA Barack Obama objavi rojstni list in dokaže, da je pravi Američan. Obama je to storil, obenem z objavo novice, da je ukazal uspešen napad na Osamo bin Ladna in komičnim večerom v Beli hiši, kjer so glavne zbadljivke letele na Trumpa, ki je bil potem precej jezen.

Trojna zaušnica je bila dovolj, da ga republikanci več niso resno jemali in se je umaknil. Sedaj sicer sproža govorice, da bo morda kandidiral kot neodvisni kandidat, vendar pa ameriški analitiki menijo, da gre le za Trumpa, ki se obnaša kot Trump, kar pomeni, da izkorišča vsako priložnost za dobro reklamo in kakšen zaslužek.