Tshisekedi je zavrnil delne izidi, njegova Zveza za demokracijo in družbeni napredek (UDPS) pa je volilno komisijo pozvala, naj objavi izide za vsako volišče posebej. Tudi mednarodni opazovalci so pozvali k večji transparentnosti.

Volilna komisija bi morala izide objaviti že v torek, vendar je objavo preložila za 48 ur, kar bi lahko sprožilo nasilje, ki je zaznamovalo tudi predvolilno kampanjo in same volitve. Kandidati - za predsedniški položaj se jih je potegovalo 11 - imajo zdaj dva dni časa za pritožbe na vrhovno sodišče, kar bo Tshisekedi skoraj zagotovo storil.

Sodišče naj bi bilo sicer tesno povezano s Kabilo, ki je ob začetku predvolilne kampanje število članov sodišča povečal s sedem na 27. Če bo sodišče zavrnilo Tshisekedijevo pritožbo, bi lahko na ulicah izbruhnilo nasilje, s čimer je posredno zagrozil tudi opozicijski voditelj.

Na ulicah Kinšase patruljirajo okrepljene policijske enote, okoli 20.000 vojakov pa je v pripravljenosti v vojašnicah. Varnostne sile so v pripravljenosti tudi drugod po državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.