Na slovesni podelitvi v Parizu je generalni sekretar Novinarjev brez meja Jean-Francois Julliard v sredo zvečer glede sirskega karikaturista Ferzata poudaril, da so nagradili "pogumnega novinarja, ki je žrtev brutalne represije zastarelega režima". Nagradili so tudi "časnik, ki se ni nikoli uklonil mjanmarskim cenzorjem".

Izpostavil je še, da Ferzat v karikaturah upodablja zlorabe sirskega režima, ki je letos deležen vse več kritik, ker skuša zatreti naraščajoče demokratično gibanje.

Ferzat je satirični časnik al Domari začel izdajati leta 2000. Po treh letih so ga prepovedali. S svojimi karikaturami si je pridobil sovražnike tudi v drugih državah regije, tako da so mu med drugim prepovedali tudi potovanje v Jordanijo, Irak in Libijo.

Potem ko je letos kritiziral vlado sirskega predsednika Bašarja al Asada, pa ga je avgusta napadel zamaskiran oborožen moški, ki mu je v opozorilo zlomil roki.

Ferzata na slovesni podelitvi ni bilo, je pa v pismu nagrado posvetil "mučenikom, ranjenim in vsem tistim, ki se borijo za svobodo".

Tudi mjanmarski tednik Weekly Eleven News je bil večkrat prepovedan zaradi poročanja o zadevah, ki so bile "občutljive" po oceni režima v Mjanmaru, ki je med najbolj represivnimi na svetu. Njegove novinarje so zapirali.

Predstavnik tednika je dejal, da so trdno prepričani, da ni nič močnejšega od resnice, pozval pa je tudi, naj ne pozabijo številnih političnih zapornikov v Mjanmaru.

Novinarji brez meja nagrado podeljujejo od leta 1992 novinarjem in medijem za pomemben prispevek k svobodi medijev. Podeljuje jo mednarodna žirija, v kateri so predstavniki medijev in borci za človekove pravice. Od letos nagrado podeljujejo skupaj s francoskim časnikom Le Monde.