Preiskava pod krinko, ki jo je opravil Daily Telegraph, je razkrila, da učitelji plačujejo tudi po 230 funtov na dan za obisk seminarjev, kjer glavni člani izpitnih komisij ''svetujejo'' o vprašanjih na zaključnih testih. Ne le, da se učiteljem pove tematiko vprašanj, povedo jim celo natančna vprašanja in tudi točno, kakšno besedišče naj učenci uporabljajo, da bodo dobili višje ocene. Seminarjev se udeleži od 20 pa tudi vse do 100 učiteljev.

Nasveti, ki jih na enem od seminarje Telegraph celo posnel (posnetek spodaj), so seveda veliko več kot le standardni napotki. Odprli so precej obtožb, med drugim tudi, da gre za poneumljanje učencev in ''učenje za test'', ne pa preverjanje splošnega znanja testom.

''Goljufamo''

Novinarji so odšli na 13 seminarjev po vsej Angliji in ugotovili, da se učiteljem rutinsko razdaja informacije o prihodnjih vprašanjih, tematikah in primernem besedišču. Ko je na posnetem seminarju eden od učiteljev dejal, da jim je bilo naročeno, naj učijo celoten sklop, ne pa le posameznih poglavij določene tematike v učbenikih, mu je član komisije in v tem primeru predavatelj dejal: ''Goljufamo. Razlagamo vam celoten cikel.'' Nadalje učiteljem priporoča, da uporabijo tehniko ''žebljico na glavico'' – kar pomeni učenje točno določenih tem – namesto standardne, primerne tehnike učenja.

Preiskava je tako razkrila boj med raznimi izpitnimi komisijam, ki tekmujejo za boljša povprečja in si s tem pridobijo več ''posla'' z raznimi šolami. Odkriti so bili celo dokazi, da namenoma znižujejo standarde, da bi le k sebi privabili šole.

Naredili bomo vse, nič ni izključeno

Gove je, ko so mu novinarji Telegrapha predstavili dokaze, tako odredil notranjo preiskavo, ki bo zaključena še pred božičem. V svoji izjavi za javnost je dejal: ''Naš izpitni sistem potrebuje temeljito prenovo. Odkritja le potrjujejo kako diskreditiran ne trenutni sistem. (…) Vedno smo poudarjali, da je ključnega pomena, da so naši izpiti v vrhu na svetu. Naredili bomo, karkoli bo potrebno, da ponovno pridobimo zaupanje v naš sistem. Nič ni izključeno.''

Izpitna komisija je dejala, da bodo preiskali vse člane izpitne komisije, ki naj bi kršili pravila.