Monti je še obljubil, da bo vzpostavil nadzor nad proračunskim primanjkljajem in javnim dolgom. "Evropa ne sme gledati na nas kot na krizno žarišče," je poudaril.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je novi italijanski premier tudi napovedal, da se bo odpovedal svoji plači. "V času, ko zahtevamo odrekanje od vseh državljanov, se mi zdi, da je moja naloga, da se odpovem svoji plači premiera in ministra za gospodarstvo," je dejal.

"Velik pomen smo namenili enakosti. Morali smo porazdeliti odrekanja, toda zelo smo se potrudili, da smo jih porazdelili čim bolj pravično. Tako želimo pomagati Italiji, da bi se rešila iz izjemno hude krize," je pojasnil Monti po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa.

Vlada je nocoj sprejela tudi ukrepe za takojšnje zmanjšanje stroškov politike, ki med drugim predvidevajo strogo spoštovanje načela preglednosti.

"Želimo ponosno Italijo in želimo, da se Italijani ne bi počutili osmešeni, kot se je dogajalo v preteklosti," pa je novi premier posredno ošvrknil svojega predhodnika Silvia Berlusconija.

Podrobnosti varčevalnih ukrepov, ki jih mora Italija sprejeti po pritisku območja evra in mednarodnih trgov, bo Monti po napovedih v ponedeljek predstavil še italijanskim poslancem. Pričakovati je, da bosta oba domova parlamenta varčevalne ukrepe potrdila še pred božičem.

Med ukrepi, ki so del 24 milijard težkega svežnja, je pokojninska reforma, s katero bi do leta 2018 izenačili upokojitveno starost žensk in moških na 65 let. Delovna doba naj bi se s sedanjih 40 let zvišala vsaj za eno leto, po nekaterih navedbah pa na najmanj 42 let.

Zvišali naj bi tudi davčno stopnjo, in sicer za dohodke nad 55.000 evrov naj bi se stopnja povišala z 41 na 43 odstotkov, za tiste, ki zaslužijo več kot 80.000 evrov na leto pa s 43 na 45 odstotkov. Ob tem naj bi paket reform in ukrepov vključeval še višji davek na premoženje, znova uvajajo tudi davek na prvo nepremičnino.