"Asad in njegov režim sta vir nestabilnosti v Siriji in zdaj predstavljata največjo grožnjo za intenziviranje verskega konflikta - ne le v Siriji, temveč tudi zunaj nje," je po besedah ameriškega uradnika, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, Biden v Ankari dejal Gülu.

Na novinarski konferenci v Carigradu pa je ameriški podpredsednik izpostavil, da ZDA Turčiji stojijo ob strani oz. da razumejo, da turške oblasti v zvezi s sirskim predsednikom mineva potrpljenje. Prav tako ZDA po Bidenovih besedah Turčijo podpirajo pri njenem pozivu k Asadovem odstopu.

Kot je dejal drugi mož ZDA, sta glavna cilja sirski režim pripraviti, da bo prenehal s pobijanjem civilistov, sirskega predsednika pa prepričati k odstopu.

Biden je k mirni politični tranziciji v Siriji pozval tudi v petek objavljenem pogovoru za turški časnik Hurryet. V tem pogovoru je opozoril še, da je stabilnost Sirije pomembna. "Prav zato vztrajamo pri spremembah - trenutni položaj v državi ni stabilen," je izpostavil.

Sicer pa je bil ameriški podpredsednik v Turčiji kritičen tudi do Irana. Kot je navedel, je ta islamistična republika zaradi svojih "nezaslišanih dejanj" v regiji zelo izolirana. Po besedah že omenjenega ameriškega uradnika je Biden v zvezi z Iranom ocenil še, da izgublja vpliv v regiji.

Biden se je pri tem med drugim dotaknil iranske zavrnitve razkritja svojega jedrskega programa, iranske zarote proti savdskemu veleposlaniku v ZDA, napada na britansko veleposlaništvo v Teheranu in grožnje Turčiji.

Turčija se je namreč lani strinjala, da bo sodelovala pri opozorilni radarski obrambi Nata, Iran pa je napovedal, da bo v primeru, da bo ogrožen, njegova prva tarča prav Natova točka v Turčiji.