Šibanovo so na letališču priprli zato, ker je odklonila predajo svojega osebnega računalnika letališki varnostni službi, je danes pojasnil njen namestnik v Golosu Grigorij Melkonjants. Kot je dodal, so jo izpustili šele po 12 urah, ko je popustila in predala računalnik. "Pripor je bil politično motiviran," je zatrdil Melkonjants. Do pridržanja Šibanove je prišlo potem, ko je moskovsko okrajno sodišče v petek Golos z obrazložitvijo, da je z objavo raziskave javnega mnenja kršil zakon, po katerem so tovrstne objave zadnjih pet dni pred volitvami prepovedane, kaznoval s 1000 dolarji globe.

Pritisk na edino neodvisno rusko organizacijo za opazovanje volitev se stopnjuje že od minule nedelje, ko je premier Vladimir Putin vlade zahodnih držav obtožil, da skušajo prek finančne pomoči nevladnim organizacijam vplivati na potek ruskih volitev. Golos namreč finančno podpirajo tako ZDA kot Evropa. Ruska televizija NTV, ki je pod nadzorom Kremlja, je v petek predvajala polurni program, v katerem je neposredno napadla Golos. V tej luči je prikazala kovčke, polne ameriških dolarjev, pri čemer je zatrdila, da Golos nedvoumno podpira opozicijske stranke in da želi volitve, na katerih najbolje kaže vladajoči Enotni Rusiji, prikazati kot neverodostojne.

Golos je v času ruske predvolilne kampanje prejel okoli 5300 pritožb volivcev, večinoma vezanih prav na domnevne kršitve Enotne Rusije. Okoli tretjino vseh pritožb so oddali zaposleni v državnih službah in študenti. Avtorji pritožb so navajali, da njihovi nadrejeni oz. profesorji nanje izvajajo pritisk, kako glasovati na nedeljskih volitvah. Rusi bodo v nedeljo volili nov parlament. Vladajoči Enotni Rusiji se obeta zmaga, ki pa bo najbrž imela grenak priokus. Stranka bo namreč v spodnjem domu parlamenta, dumi, najverjetneje izgubila dvotretjinsko večino. Položaj predsednika vlade naj bi po dogovoru s sedanjim premierjem Putinom prevzel sedanji predsednik Dmitrij Medvedjev.