Lani je na Kitajskem pod pragom revščine na podeželju uradno živelo 27 milijonov prebivalcev. Z dvigom praga revščine se bo ta številka povzpela na 100 milijonov, ocenjuje raziskovalec stanja revščine v ruralnih predelih države s kitajske fakultete za družbene vede Wu Guobao. "Prejšnji prag revščine je bil postavljen prenizko in se ni skladal z osnovnimi potrebami ljudi za obstoj in razvoj," je ob tem za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Wu.

Kitajska se sicer že kar nekaj časa sooča z visoko inflacijo, pri čemer je zlasti problematična hitra rast cen hrane. Nekateri Kitajci imajo tako težave z osnovnim preživetjem. Tisti, katerih prihodki so pod določenim pragom revščine, pa so upravičeni do državne pomoči, kot so subvencije, poceni posojila, programi usposabljanja za nastop na trgu dela in druge zaposlitvene priložnosti.

Kitajska vlada je prag revščine v zadnjih letih dvignila že večkrat, vendar si je pri tem prislužila mnogo kritik, saj ni upoštevala merila Svetovne banke, da je reven vsakdo, ki živi z manj kot 1,25 dolarja (92,8 centa) na dan. Kitajski predsednik Hu Jintao je ta teden pozval k bolj učinkovitim akcijam zoper revščino. Kot je pojasnil, je cilj oblasti zagotoviti, da Kitajcem do leta 2020 ne bo več treba skrbeti ne za hrano ne za obleko. "Državljanom bomo zagotovili tudi osnovno izobrazbo, zdravstveno oskrbo in normalno nastanitev," je dodal.